Det är så mycket som inte klokt, Katten.

Lavinia-22a-okt

Det är inte klokt att gå in på en skola och döda människor.

Det är inte klokt att gå in på Ikea, hämta köksknivar och döda den som råkar komma förbi.

Det är inte klokt att barn knivdödar andra barn i Jerusalem.

Det är inte klokt…

 

Det är inte klokt vilka slutsatser vi drar och hur vi – politiker och media – hanterar dom olika illdåden och det gör att det kommer att ske igen, igen och igen.

Det är troligen inga irrationella vansinnesdåd, det finns bakgrunder som får människor att agera. Av ilska, vanmakt, rädsla. Dom allra flesta biter ihop men ett fåtal agerar ut våldsamt och blir farliga.

Vi särbehandlas utifrån vilka vi är – etnicitet, ras och religion – där vita, européer och kristna hängs ut och utmålas som ”dom onda” eller sjuka. Annat förtigs. Är det bara ”vita” män exempelvis som är pedofiler?

Det kan inte vara så att endast ”vita” står för allt som är dåligt. Det skulle ju betyda att det finns andra sorter – ofelbara och perfekta människor… Det tror jag inte på!

Det som händer kan inte avfärdas som hatbrott, tystas ner eller ses som ”allmän kriminalitet”. Det är politik. Yngre människors (män/pojkar)reaktioner på en misslyckad politik med ökade klyftor mellan människor, misstro inför framtiden, ökad centralstyrning, minskad frihet i tanke och ord – där vissa frågor inte ens får ställas- och allmän frustration över svikna löften…

Idag är rädsla nåt fult, nåt som ska bekämpas och ses som lite sjukt… Rädsla har blivit ett förklenande skällsord eller en diagnos, men rädsla är i själva verket livsviktig för överlevnaden. Den finns inbyggd i våra gener…

Vi blir rädda när vi upplever att vi tappar kontrollen – och agerar för att återta den. För överlevnaden. Vi blir rädda när vi ser faror som kan hota vår existens – då flyr vi eller slåss. För överlevnaden.

Vi skräms av en snabbt förändrad värld, obegripliga skeenden som vi inte kan påverka, rubbad trygghet där ingenting längre är vad det varit, vad vi tror, hoppas och vill. Vi lever i en värld där gamla välkända begrepp fått ny innebörder eller blivit tomma floskler men vi ska tro att allt är som vanligt…

Det gör vi inte!

Självklart blir vi rädda och känner oss hotade när det kan vara en stor katastrof att bli sjuk, gammal, arbetslös eller tvingas jobba för en ersättning som inte går att leva på…

Våra rädslor avfärdas av dom som har god och trygg ekonomi – fallskärmar, hög lön/sparmedel, försäkringar, sociala skyddsnät – och råd att säga att vi har det så bra och att vi i tacksamhet ska dela med oss.

Dom hånar oss och ser oss som oempatiska, självcentrerade, otacksamma och bortskämda elakingar… Inte sant. Vi reagerar bara som politiskt maktlösa människor – i vår hyllade demokrati.

Det krävs en stor samhällsförändring mot mindre klassklyftor och ett samhällssystem som ser till människorna som finns här och lever upp till dom vackra orden om allas lika värde.

Det är omöjligt för ett land – Sverige – att hjälpa alla nödlidande och fattiga i världen, men Sverige har en gång ingått ett avtal med sina medborgare – dom som byggt, arbetat, levt och bott här hela sina liv – och det kontraktet är nu brutet.

Vi etniska svenskar har mindre värde än nyanlända. Vi lever under olika lagar och villkor. Det är vi som tvingas betala på bussen – migranter och flyktingar åker gratis… typ…

Det är mycket, mycket, mycket mer som inte är klokt…

Annonser
Det här inlägget postades i POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s