Har du hört om polisens kvinnoregister, Katten

Upprördheten är stor över Södertörnspolisens register över misshandlade kvinnor och nu ska det dras igång en förundersökning om tjänstefel.

Det är kanske bra, men det finns en risk att bara fokusera på just det registret, just dom poliserna, just dom kvinnorna… och nöja sig med det!

Problemet är så himla mycket större. Det är jättestort, världsomspännande, mycket svårupptäckt och samtidigt så vanligt att det omfattar oss alla.

Den patriarkala synen på människor! Vi ser generellt män som överlägsna och mer värda än kvinnor.

Dom förtjänar högre lön, fler förtroendeposter och bättre service än kvinnor och det finns nästan alltid ett fint försvar, en ursäkt eller en förklaring till en mans dåliga uppträdande, till hans våldsutbrott, till missbruk… Orsaken ses som en brist hos en kvinna. En ”skyldig” mamma, fru, flickvän… som inte räckt till… krävt för mycket… som inte förstått… som varit för kaxig…

Den patriarkala synen där mannen är överordnad kvinnor finns överallt. I smått som stort. I hur barnen tilltalar varann i skolan… I domstolarna som grovt ifrågasätter våldsutsatta kvinnor och diskuterar deras klädsel, nykterhet och uppförande istället för att fokusera på en misstänkt gärningsman… som ofta frias…

Vi har alla en patriarkal uppfostran så lite manligt hån, råa  sexskämt och förnedring anser vi vara ganska normalt och att kvinnor ska tåla det, vi ska kanske t.om. vara tacksamma… vi får ju uppmärksamhet!

Den patriarkala synen anser bara på en punkt att kvinnor är överlägsna män och då handlar det om att ta  hand om barn, vårda sjuka/gamla och tillfredsställa den viktige mannens alla behov… gratis eller för låg ersättning…  men även här har mannen kontrollen och överläget.

kungen och victoria 001

 

 

Patriarkatet har bestämt rollfördelningen! Även åt Silvia och Victoria…

Därför får det inte södertörnspolisens register ses som en enstaka händelse, som ett undantag, och sluta som ett avslutat ärende i domstol och glömmas… Vi måste förstå att detta register bara är toppen av isberget. Vågar vi se hela och oss själva?

Annonser
Det här inlägget postades i KVINNOR OCH MÄN, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s