Vad betyder ”demokrati”, Katten?

Jag läste att USA:s utrikesminister John Kerry ansåg att militären i Egypten ”återinfört demokratin” genom att avsätta president Mursi…

Men hallå, Mursi är korrekt demokratiskt vald av Egyptiska folket och militären har gjort en kupp. En militärkupp riktad mot en demokratiskt vald president och det anser Västvärlden vara OK.

Hamas i Palestina vann också ett korrekt – enl. västs definiton – demokratiskt val men Västvärlden accepterade inte det… Vi/USA har terrorstämplat Hamas, men det palestinska folket valde dom!

Nu Zimbabwe. Mugabi fick 61% och motståndaren 34%. Det ropas på valfusk och Västvärlden förväntas ställa allt tillrätta – att oppositionen vinner… men majoriteten av Zimbabwierna kanske gillar Mugabes politik, som Väst avskyr…

Det är inte lätt med demokrati när folk röstar ”fel”… När Väst förlorar kontrollen… Jag fattar inte hur vi kan agera som vi gör utan att skämmas. Saknar vi fullständigt självkritik?

Hur ser ett korrekt demokratiskt val ut? Vem har tolkningsföreträde och vad betyder ”demokrati”? I vår typ av demokrati gäller det tydligen att ”rösta rätt”.

Demokati betyder folkvälde. Ingenting annat. Det betyder att 51 % av dom som räknas till folket kan bestämma över 49%.

Demokratibegreppet säger dock inget om innehållet, men vi tror det och har lärt oss att det är nåt fint, som innefattar personlig integritet, humanism, rättvisa, frihet att bilda opinion och uttrycka åsikter, möjlighet att påverka samhällsutvecklingen, rätten  att ostraffat kritisera makten, religionsfrihet, hänsyn till minoriteter… det enda vi inte får göra är att hota demokratin, vi får kritisera den så länge kritiken är ofarlig…

Handlingar som ”hotar demokratin” bestraffas extra hårt i vår del av världen, på andra ställen bestraffas hädelse… Jajaja, vi har alla våra religioner.

Vi anser att demokratiska val ska vara fria, vi har valhemlighet och alla röstberättigade ska ha möjlighet att rösta, vi är noga med rösträkning och att allt går rätt till… Det är bra!

Men innan valen. I valrörelserna. I opinionsbildningen.

Där bestämmer den med mest pengar och den med makt över medierna… Oblodigt, osynligt, vältaligt, snyggt… och rätt. På andra ställen med andra förutsättningar sköts detta med vapen, hot och våld… Usch då! Så får det verkligen inte gå till…

I en demokrati bestämmer pengarna och dom röstberättigade människorna som ”har nåt”… arbete, pengar, kunskap, nåt som samhället värderar och behöver… det är för dessa människor politiken utformas.  Här finns rösterna och vägen till makten. En utblottad, lågutbildad vad har den att komma med? Strejka och vägra försörjningsstöd… men folk med pengar som kan flyttas exempelvis måste man gå till mötes genom skattesänkningar. Typ.

Ibland får partier utan pengar makt eftersom dom tar upp frågor som många anser viktiga och då i demokratisk ordning röstar på dom, men det duger inte… det är missbruk av demokratin och dom sanna och goda välrenommerade demokraterna vänder ryggen till eller går till gemensam attack mot den gemensamma fienden…

Av samma skäl avskyr dom Västerländska demokratierna allt som luktar kommunism, samröre med kommunism eller har en välvillig inställning. (Kina undantaget men Kina är en mäktig stormakt och ekonomiskt viktigt! Ekonomiska vinster står över ALLT!)

Det är fel människor som har makten… och vill behålla den. Rätt människor vid makten är dom som är samarbetsvilliga, förstående och vänligt inställda till Västvärldens behov… Skitsamma om det är diktaturer. Typ Saudiarabien…

En gång för längesen drog vi ut på korståg, plundrade, dödade och krigade i religionens namn. I kristendomens namn.  Senare skickade vi ut fredligare missionärer för att sprida samma lära och nu… dödar vi runt om i världen för att sprida demokrati!

Egentligen handlar ju allt om makt och pengar. Då och nu. Vår makt, vår kontroll och våra behov.

Varför ifrågasätter vi inte handlingar som sker i demokratins namn? Allt verkar tillåtet i ”demokratins namn”. Vi kan inte ha en så luddig och gränslös tolkning eller varsin av ett så viktigt begrepp som demokrati.

Vad lägger vi i ordet demokrati? Idag. Här.

Annonser
Det här inlägget postades i POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s