Att inte få blötmat varje dag är inte fattigdom, Katten…

Kan fattigdom vara mer än brist på livets absoluta nödtorft? Går det att vara mätt och fattig? Kan en fattig skratta? Kan en fattig ha dator eller hund? Får en fattig röka?

Vad är fattigdom? Och vad orsakar den?

Självklart är fattigdom en definitionsfråga och ett relativt begrepp. Och vad som är grunden för fattigdom beror självklart på vilken politisk åskådning och människosyn vi har…

Fattigdomen i Sverige ser inte ut som i traditionellt gammelfattiga länder… Finns det alls fattigdom i Sverige?

Självklart finns den, har alltid funnits och kommer troligen alltid att finnas… mer eller mindre. Klassklyftorna ökar idag och många kommer i kläm. Hela världsekonomin bygger medvetet på ökande klyftor och all makt åt penningen… men vi lägger allt oftare skulden på individen!

När resurserna krymper – av vilka skäl som helst – drabbas alltid människorna hårdast längst ner på samhällsstegen, dom människor som inte av helt egen kraft klarar konkurrensen om smörklickarna… människorna som alltid blir efter… blir sist… och får slåss om det dom andra lämnar efter sig – om det blir nåt!

Det finns många människor som ALDRIG på legal väg kan sätta en liten guldkant på tillvaron, där varje dag istället handlar om att överleva – fysiskt och mentalt -på billigast möjliga sätt. Det finns pengar till livets nödtorft. Absolut inget mer.

En fattig med lägst disponibla medel – försörjningsstödsberoende – har inte råd med nåt utanför den snålt satta normen, är totalutredd och noggrant genomkollad ända in till skelettet av en socialsekreterare…Med allt taskigare kommunala resurser som ska omfördelas mellan olika verksamheter minskas även försörjningsstödets omfattning och Socialtjänstlagens intentioner blir alltmer en vacker tanke… Det  är billig mat, billiga kläder, billigaste schampot… här kan vi snacka om individens ”valmöjligheter”…

Visst, det finns människor som säger att människan valt och kan välja om, välja bort fattigdomen… välja att bli frisk och attraktiv på arbetsmarknaden, bli ung igen och utbilda sig… Det är också ett sätt att se på saken!

Inga skolresor med klassen, inga fritidsaktiviter som kostar pengar, inga nöjesfältsbesök med rikare kompisar, ingen bio, inga resor till släkten med familjen, inga husdjur, inga gymkort…  bara akuttandvård och nödvändiga mediciner… Inget av det mesta som vi med pengar ser som självklart!

Det blir billigaste maten – söt och fet med mycket tillsatser. Det är inte en slump att fattigdom hör ihop med fetma, diabetes, depressioner… och rökning, som blivit så himla lågklassigt att rökare får jagas överallt och ses som orsaken till så mycket ont. För sig själva och icke-rökarna.

Även alkoholen har ett klassperspektiv. Desto högre samhällsklass, ju större är acceptansen för hög alkoholkonsumtion och dold alkoholism.

En fattig med dator och mobil anses av många inte vara riktigt fattig. Typ, Laila Bagges upprördhet över en tiggare som pratade i mobil… En fattig ska absolut inte ha någonting… eller?

Vi ska lätt kunna känna igen en fattig, utifrån våra föreställningar om fattigdom. Var har vi fått dom från? Fattigdomsattributen sticker i ögonen, men ändå kräver vi dom för att tro att fattigdom existerar och när vi får se, förnekar vi ändå…

En fattig ska veta sin plats och förstå sin egen skuld, ha trasiga kläder och läckande skor, vara utmärglat mager, ha långt ovårdat hår, sakna tänder, ha tbc-hosta, nedslagen blick och tacksamt darrande ta emot den 10-krona som vänligt ges av en välbeställd förbipasserande som känner sig god… Välgörenhet är äckligt, omfördelning av skattepengar från rika till fattiga känns rätt…

En gång för längesen ansågs TV som lyx och ingick inte i socialbidragsnorm, sen ändrades det då TV:n ingick i totalförsvaret… idag har data och mobil samma funktion. Så…

Fattigt är det barn i Sverige som inte kan delta på lika villkor som sina kamrater.  Fattigdomen sätter sig i själen, gör människan passiv och avtrubbad, grötar till och stänger av tankarna och känslorna… Fattiga är dom människor som hålls vid liv men som saknar framtidshopp, glädje, fantasi och reella möjligheter att förändra och ta kontroll över sina liv.

Fattigdomen är här för att stanna ett tag, den blir större och kommer att drabba även andra grupper – dom idag hyfsat välmående – och här finns hoppet om förändring.

Historiskt sett har aldrig dom fattigaste  – dom mest utsatta, dom som haft störst anledning att kräva en förändring – agerat… förändringen och protesterna kommer när dom välbeställda ser sig hotade på allvar. Det är dessa grupper som har verktygen.

Självkänslan. Självförtroendet. Kunskapen. Språket. Hälsan. Arbetena. Medierna. Och den konstruktiva Ilskan.

Annonser
Det här inlägget postades i POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s