Så du är redan uppe och väntar på fikat, Katten!

Sådäringa, det var det!

Kaffet, kakan och tidningarna på plats. Radion maler på i bakgrunden, tunna snöflingor yr omkring utanför fönstret i den kalla nordanvinden en alldeles vanlig dag i januari.

Ser i blaskan att någon köpt oxfilé som var härsken och luktade illa i en affär ägd av en stor livsmedelskedja. Det kan ju göra en förbannad. Men det värsta. Oxfilén var från Brasilien.

Det är långt härifrån till Brasilien.  Vi ska ju spara energi, minska koldioxidutsläppen och rädda vårt klimat, säger våra politiker och höjer våra energiskatter… samtidigt som vi ska kunna köpa billigt kött producerat på andra sidan jorden.  

Hur kan vi tillåta dessa transporter av mat som vi själva kan producera. Mejeriprodukter, fisk, kött och fågel importeras från Vietnam, Nya Zeeland, Brasilien, Irland… och vår mat förädlas – av billig arbetskraft – och transporteras flera gånger runt jorden innan den hamnar på våra matbord.

Din mat kommer från svenska råvaror, Katten, svenskplågade djur… sen har vi detta med djurhållningen. Hur mycket gifter det finns i djurkropparna vet jag inte, men det är säkert anrikade gifter från konstgödning – också jävligt energikrävande – ogräsgifter, gift mot ohyra,  stråförkortningsmedel, antimögelprodukter… ja, jag vet inte allt… kanske lite antibiotika också. Den används i stora mängder i vår – kanske mest den utomsvenska – animalieproduktion… i nästa andetag pratar vi om överförskrivning av antibiotika vad gäller människor som leder till resistenta bakterier… Hur ska jag kunna ta allting på allvar? Dessa dubbla budskap. Vem bestämmer? Lobbyister? Den kortsiktiga ekonomiska vinsten!

Den svenska djurlagstiftningen – som även den har stora brister – leder till att utomsvenskt producerat protein blir billigare trots långa transporter.  Billigare arbetskraft och ännu sämre villkor för djuren.

Så pratar vi om klimathotet, att vi måste minska våra koldioxidutsläpp och köra mindre bil… samtidigt som en halv miljon svenskar årligen åker till Thailand, det billiga flyget expanderar, det byggs vägar som aldrig förr… Jag fattar ingenting.

Forskningen på alternativa energikällor går trögt. Stoppade av oljelobbyn? Och att generellt spara energi talas det inte om… Vi ska ju ha ökande tillväxt! Mer, mer, mer…

Allt prat om klimathot blir inte trovärdigt så länge vi samtidigt hyllar och strävar efter denna ständigt ökande tillväxt.

Nu kommer jag också att tänka på all LCHF-mat, som inte funkar om vi ska tänka klimatsmart… Det är så energikrävande att producera matprotein och fett som är LCHF-dietens grundtanke… allt för att feta övergödda västerlnningar ska förbli smala i ett roffande överflödssamhälle. Nej, jag menar inte dig, Katten, du är ett utpräglat rovdjur men trots det  äter du ju både kokta ärtor och gurka… tillsammans med alla andra vegetavilier som du kan stjäla från köksbänken…

Ibland tror jag att vi så intensivt lägger allt fokus på klimathotet för att få en gemensam fiende –  i väntan på anfallet från utomjordingarna – så vi slipper se andra problem.

Kravet på tillväxt exempelvis… som leder oss rakt i fördärvet. Vår jord tar ju slut…

Men Katten, du har ju fått blötmat och grädde på Violas kaffefat, vad mer vill du ha? Oxfilé från Brasilien…

 

Annonser
Det här inlägget postades i MILJÖ, POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s