Väck mig nästa år, Katten, eller strax innan du svälter ihjäl!

Du behöver inte hålla för öronen, Katten, för jag pratar inte med dig. Jag tänker högt, Katten!

Drick nu din grädde så tar jag mitt svarta kaffe…

Soldat Bradley Manning som läckte till Wikileaks om USA:s krigsbrott i Irak hotas av dödsstraff… Julian Assange sitter fast på en ambassad i England – frisk, sjuk och kanske i akut behov av sjukhusvård – sen 2,5 år för misstänkta sexbrott i Sverige… vilken annan misstänkt sexbrottsling har fått denna behandling?

Kanske planeras nu ett utbyte. Strafflindring för Manning i utbyte mot Assange.  Manning mot Assange, att han frivilligt överlämnar sig… Ett omöjligt val, men fullt möjligt att ställas inför.

Detta visar den enskilda människans möjlighet att påverka och i grunden skaka en supermakt, men priset är högt. För högt?

Det är här vi kommer in i bilden. Vi måste agera till stöd för dom som står för nåt annat än död.

För mycket död är det, Katten.

SAAB bygger drönare… övervakningen ökar, fattigdomen  ökar inom EU – nu är ¼  fattiga, arbetslösheten ökar, lönesänkningar är ett faktum, klassklyftorna växer, människor flyr för sina liv från olika konflikter i världen… några applåderar vi, andra ger vi öppet stöd och en del låtsas vi inte om…

Det politiska samtalet har dött och och vi ägnar oss åt skenfrågor.

Vi diskuterar fyllor, statistik, ”omoralisk” sex för längesen, huruvida affärsavtal skrivna också för längesen i en annan tid idag kan anses lämpliga, negerboll… Visst, det finns sexism, rasism, fascism, kommunism, sionism… en himla massa ismer… och just nu ligger fokus på rasism. Det gäller att bara läsa och publikt rekommendera ”godkända” böcker…

Istället för att slänga skit, hitta fel och försöka tysta varandra borde vi diskutera vad som ger näring till olika oönskade? företeelser… och noga kolla upp vad som händer. NU!

Vi borde prata brist på bostäder, arbetslöshet, försämrat välfärdssamhälle, förlorad framtidstro, maktlöshet, stress, energislöseri, djurhantering, miljögifter/kemikalier…

Vi borde söka lösningar, nya lösningar och våga tänka utanför ramarna om evig tillväxt och konsumtion… men vem vill höra det? Sossar? Skuldsatta svenskar? Alliansare? Globala kapitalet som alltid vill ha mer?

Vi fokuserar på och förstorar små små detaljer – som visserligen finns – och upprörs så över dessa att vi förlorar överblicken, helheten, storleken på problemen och var dom finns att söka. I strukturerna, i våra odiskutabla sanningar, i myterna om oss själva…

Kanske orkar vi inte ta till oss allt. Det är för stort.

MEN.

Tänk på soldaten Bradley Manning. Han vågade, han kunde, han visade på möjligheten… Nu är det vår tur att gå i hans fotspår! Vågar vi… eller?

Jag tror jag drar täcket över huvudet ett tag. 

Finns det nåt annat att göra, Katten?

Annonser
Det här inlägget postades i SAMTAL och FIKA med Katten och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s