Jag fick hög puls av ”Kunskapskanalen”, Viola!

Hej Elin! Äntligen en dag utav uppehållsväder. Härligt! Hallå, Viola! Visst är det härligt med en brinnande solnedgång…

Nästan synd att jag idag var tvungen att sy en skjorta, det känns lite kallt med barärmat på vinterkalasen! Men det kommer kanske fler soldagar…

Idag har jag svurit över den nya symaskinen, balanserat tyget med ena handen och bläddrat i handboken med den andra. Om den gamla maskinen var trött och utsliten, så är den nya i trotsåldern! Hur många gånger går det att sprätta upp och göra om ett knapphål i tunt tyg… Inte tillräckligt många gånger… är rätt svar!!!

Tänkte precis äta lunch, vill du ha lite rödbetssoppa med turkisk yoghurt och en skiva pansarlimpa… så tar vi kaffet sen! Tack, det ser gott ut, men jag åt precis innan jag gick hit. Ät du så delar jag kaffet med dig sedan.

Igår såg jag fyra program om Mellersta Österns historia. Det var intressant. Det talades om hur civilisationen skapades, men de menade hur VÅR civilisation skapades. Självklart är det så. Vi har så starka etnocentriska glasögon mitt i all välvillig mångkulturalism och vackra ord… De visade hur mycket av vår kultur och civilisation som vi faktiska kan tacka araber och fram för allt islamiterna för. Islam enade alla de olika beduinstammarna. Islam främjade undervisning och forskning, översatte de gamla grekerna så att dessa kunde ges tillbaka till oss senare. Och nu får inte flickor gå i skolan och för pojkarna är koranstudier viktigaste ämnet… Hur kunde det bli så? Och när…

Men eftersom islam liksom judendomen är patriarkala, monoteistiska religioner fanns och finns det inte mycket plats för kvinnor, vilket var tydligt i filmerna. I vilka religioner finns det plats för kvinnor… som jämlikar? Tyvärr har kristendomens präster förläst sig på gamla testamentet också, liksom judar och islamister, och missat att Jesus gjorde uppror mot patriarkatet. Han räddade människor på sabbaten, talade med tullare och fallna kvinnor, slängde ut krämarna (kapitalisterna?) från tempelgården. Jesus var en revolutionär… en visionär, uppviglare, drömmare… feminist… och med dagens terminologi en terrorist!

Det tar kanske ytterligare 2000 år innan kristendomen blir genomförd, att vi alla får ta del utav vinet och brödet. Att kristendomen möter så hårt motstånd är väl att den kräver, förväntar sig utav oss att vi ska dela med oss, ha lika människovärde – kort sagt ALLA ska ha mänskliga rättigheter, inte bara på papper. Så kan det vara… eller så är det missbruket som stör… att man tar kristendomen som förevändning för annan makt… jag har aldrig förstått hur en kristen människa kan exempelvis vara för dödsstraff… men det har exempelvis blåkristna amerikaner inga problem med. Underligt!

Men vi behöver utopier, drömmar att sträva mot så varför inte kristendomens människosyn, och islams vackra arkitektur,utbildnings-och forskningsintresse. Det köper jag direkt, men var finns islams utbildnings -och forskningsintresse idag? Ja, var finns det i vår kultur? Våra manliga forskare får i alla fall Nobelpris… Lärare börjar göra uppror, äntligen, i olika delar utav västvärlden. Tyvärr kan jag för lite om judendomen för att se vad de ska bidra med, förutom många av deras framstående författare, forskare, konstnärer och affärsmän. Och så gillar jag inte kosher -och halalslakt!

Om du kunde gilla allt hos en religion eller politiskt parti, eller annan ism så hade du nog hamnat i paradiset. Tror du?

Det jag har svårast för att tåla här i världen, är när vi när vi behandlar levande varelser som döda ting och behandlar dom försvarslösa illa…  och dit hör djuren! Även många människor! Så är det, men teoretiskt skulle dom kunna ändra på det, det kan inte djuren…

Är du klar med kaffet? Ska vi gå ut en sväng, få lite fart på blodomloppet och lukta på hösten innan nästa regn kommer? Då får vi nog skynda oss.

Tror du det finns mjukglass så här års? Tänk vad lite solsken kan framkalla. Glassug! Du är otrolig! Hur kan du tänka på glass nu? Det är ju svårt även på sommaren.

Annonser
Det här inlägget postades i FUNDERINGAR och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jag fick hög puls av ”Kunskapskanalen”, Viola!

  1. Anonym skriver:

    Egentligen är det så att alla civilisationer bygger på upptäckter som är gjorda av tidigare civilisationer. Arabernas upptäcker bygger på Grekernas upptäckter som i sin tur bygger på upptäkter av tidigare grupper osv tillbaka till stenåldern. Man kan inte säga att vi har någon speciell grupp att tacka för vår västerländska civilisation. Om du känner för att tacka någon så ska du i så fall tacka alla tidigare folk och civilisationer.

    Dessutom finns det ingen speciell religion som ligger bakom upptäckter och framsteg. Newton var kristen, men det var inte med hjälp av sin kristendom som han upptäckte gravitationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s