Vad ska vi ha alla stora arenor till?

God morgon Elin! Godmorgon själv! Har du lyssnat på morgonens nyheter? Ja, tyvärr…

I Stockholm har de byggt två stora arenor, som man är överens om att de inte kommer att betala sig. Staden räknar med utländska besökare som ska betala moms med m.m. vilket kan ge lite klirr i kassan. Hörde precis det, ja…

Någon hänvisade till att även i det gamla Rom byggdes arenor- Colosseum. Ja, arena byggdes också i Santiago i Chile. Är det för att ha platser, där vi kan stänga in motståndare, som vi bygger så många arenor i dag? Ska vi kasta romer, somalier, samer, kommunister, feminister och oliktänkande till några kvarlevande vargar? Riktigt så, tror jag inte tanken är… men man kan ju inte veta, förstås…

Om det har funnits 300 miljoner x 2 för att bygga dessa arenor, varför har man inte använt dessa pengar till att bygga bostäder i stället? Tycker du det låter lika glamouröst?Ja, det tycker jag. Bostäder… så himla banalt, grått och trist! Vem blir ”odödlig” genom att bygga bostadshus…det går säkert  om det inte är ett slott, förstås… och invigningen fick kosta 50 miljoner… Varifrån kommer alla dessa pengar? Vet inte, men det tycks vara män som bygger monument över sig och sina företag. Kommunpolitiker som vill gå till historien?

Det är väldigt konstigt, detta med pengar. Ibland finns det obegränsade resurser och i nästa andetag pratas om åtstramningar, besparingar, krympande ekonomiska ramar för ”vanligt” folk som leder till hemlöshet, barnfattigdom, ”utanförskap”, kriminalitet… Pengar i olika kassor, utan kommunikation däremellan.

Det skulle ge arbetstillfällen, skatt skulle  betalats och människor skulle kunna fått en bostad. Självklart! Men att bygga bostäder är dyrt, hyrorna blir höga… och vem har råd att bo där? Ingen hemlös…Om bankerna inte tog så höga räntor skulle hyrorna kunna bli billigare. Hur ska då bankerna kunna gå med jättevinster… Inte heller detta är en mänsklig rättighet, även om Mammon tror så.

Det handlar ju inte om allmän samhällsnytta, det handlar om att profilera sig, synas och att vända sig till folk med fritid och pengar! Som du sa, bygga monument! I den här världen finns inga fattiga eller dom räknas inte… men gör klassklyftorna smärtsamt tydliga, för den som orkar se dom! Ja. för dem som lever i den fattiga, i den utarmade klyftan.

I ”Arenavärlden” finns dom penningstarka som förväntas ge glans och inkomster åt en stad, en region, ett land… eller privata investerare. Så optimistiskt lät det inte i nyhetsrapporteringen.

Att många aldrig kommer att ha råd att betala en biljett för att komma in, är en annan sak… Eller? Vill man ha alla där? Neeej… Joooo, om dom har pengar så… pengar öppnar alla dörrar!

Ja, jag kommer då inte att bli nån som sliter ut trösklar eller stolar  i dessa evenemangspalats… klart inte, du sliter ju inte ens ut stolarna på teatern. Hur blir det med dig, Viola? Vad tror du? Att det beror på utbudet… du hoppar kanske över hårdrocken?

Tar vi en stillsam fika istället? Stillsamt? Vi sitter ju oftast! Är det rätt ordval? Jaaa, tycker jag nog… eller skriker jag högt, Viola? Nog lyfter du på locket alltid!

Har du förresten inte sett att jag har putsat fönster så det går att se ut… men spindeln hade jag inte hjärta att vräka… kolla, sträck lite på dig, visst är det fint. Spindelboet… och nästan osynlig längst in i hålet sitter byggmästarn själv – stor, brun, luden och alert… Man får allt ha en bra syn för att se din inneboende. Apropå, att bygga!

… och visst var det gott med kaffe, nu! Påfyllning? ja tack!

Annonser
Det här inlägget postades i SPORT och IDROTT och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s