Killarna måste härma tjejerna, Viola

Där står du ju, Viola, bakom dörren… jag såg dig knappt. Milde tid så smal du har blivit. Och pigg! Magen kommer inte längre en kvart före dig, men du äter väl ordentligt?Javisst, det jag behöver och helst inte mer. Jag laddar kakfatet och sätter på kaffevatten… för du vill väl ha en fika?Ja tack!

Jag hade precis besök av en ung närstående man på 15 år och det gjorde mig beklämd. Han går i nian och skolan kräver bara godkänt av ungarna,och de bryr sig inte om mer heller han lämnar konsekvent allt rött i matteboken, ”för svårt”, säger han utan att ens försöka… och grundkursen är lätt. Ohyggligt lätt, när jag gick i nian hade vi minsann svårare tal… barnen missar chansen att få känna att de lär sig något, att de utvecklas mycket svårare tal! Men å andra sidan, vad hjälpte det på gymnasiet…

I sjuan och åttan  – berättade den unge mannen – var det delad klass på mattelektionerna men nu finns det inte pengar till det, så nu är dom 25 stycken på en 40-minuterslektion, vilket betyder att inte alla hinner få hjälp… Vad finns kvar av den kommunala skolan? Har privatskolorna snott åt sig alla resurser samtidigt som dom tjänar grova pengar… Det här förstår inte jag! Det är inte bara brist på pengar. Lärarna liksom många andra yrkesgrupper ska göra så mycket mer än det de är utbildade till. Alla disciplinära åtgärder har tagits ifrån dem. Får dom höja rösten? Föräldrar kräver bra resultat, hotar annars att flytta barnet till en annan skola. Det är många människor som kommer i kläm i dagens samhälle.

”Lärarna fjäskar för tjejerna och hjälper dom jämt, fast dom ligger massor med sidor före oss andra i matteboken”, klagar den unge mannen, tycker synd om sig själv och känner sig orättvist behandlad.Det är ju tur för lärarna att det finns några som vill lära sig.

Så är det i dom flesta ämnen. Skolan har lågt ställda krav och förväntningar på eleverna, som kommer undan med det mesta. Ja det blir en tuff verklighet de kommer ut till så småningom. Skolan är en trött, uppgiven, kravlös, energifattig, tråkig och oinspirerande förvaringsplats för barnen… i minst 12 år! Javisst är det hemskt. Sänk skolplikten till 7 års skolgång. Läringsplatser och en generös ”efterskola” när läslusten och behovet utav kunskap gör sig gällande är vad vi skulle behöva. Länge leve vuxengymnasiet!

Det finns elever med ambitioner som vill ha resultat – tjejerna – och självklart sporrar dom en uppgiven, trött, och deppad lärare med för låg lön… Dom får – precis som den unge mannen noterat – den hjälp dom behöver. De flesta får nog den hjälp de behöver – om de ber om den- och kan ta emot den! Men om tiden inte räcker…

Ja, jisses, lärare är ju inte heller mer än människor och att försöka banka in kunskap i någon som inte vill ta emot och som mentalt är någon annanstans är omöjligt… fullständigt meningslöst! Men vem ska göra skolan bättre? Eleverna, lärarna, föräldrar, politikerna…Vi alla! Krav och motprestationer på alla nivåer.

”Du måste bli som tjejerna; engagerad, vetgirig, intresserad och ta emot hjälp och anstränga dig”, sa jag, klokt sagt! och 15-åringen stirrade på mig, för ”bli som tjejerna”, där gick nog gränsen…Du ska kanske förklara att tjejerna gör det som killarna gjorde tidigare. Ja, så är det ju…

Jag nämnde då några nyutkomna böcker på temat att tjejerna är på frammarsch på killarnas bekostnad, det stämmer inte- tjejerna kommer in där killarna struntar i att vara t.ex på första bänken, vara bäst i klassen. Så ser inte alla det! Det är bara att ta upp handsken , lägga på ett par järn, jobba på, läsa, studera, skaffa sig en utbildning. Och tjejerna har bättre betyg, högre utbildning… sen att det inte hjälper för killarna får ändå som grupp dom höga lönerna… än så länge!

Jodå, det hade han hört. Från någon annan än dig? Ja, jag tror det, men jag glömde fråga vem…

Då finns det ju bara en sak att göra för killarna. HÄRMA tjejerna! Där har de mycket att lära, liksom vi har lärt av dem.

Riktigt så enkelt och okomplicerat är det ju inte heller, men det ska jag berätta för honom en annan gång…Lycka till!

Och när praktiken i nian kom på tal, flinade den unge mannen och sa lite besviket: ”Man förtar sig inte precis”… Har han gjort det tidigare? Nej, men han hade kanske förväntningar den här gången…

Vad är det för värld våra ungdomar ska leva i… minst 70 år har dom kvar… orkar dom med det? De kommer att få lära sig ” the hard way”!

Vad händer med Sverige? Det är så viktigt att samla in pengar så ungarna får gå i skolan i Långtbortistan och flickorna i Afghanistan… och våra svenska ungdomar får sämre och sämre skolor allmänna skolor… Vi tror fortfarande vi  är vad vi var en gång… ett land i framkant på utveckling och välstånd… nu har vi också fått analfabeter! Ja jag tycker det är rätt att ge pengar till dem som vill gå i skola , som vill lära sig något, oberoende utav var de bor. Det är ju sant! Men samtidigt måste vi ju fråga oss varför vi i Sverige så lättvindigt recyclar analfabetismen… Vi kommer aldrig att kunna tvinga in kunskap i våra ungar. Vill de inte, så vill de inte! Varför vill dom inte lära sig saker, varför är dom inte nyfikna… och vad är det för fel på ett visst mått av tvång?

De måste ha fått fel uppfattning utav livet- att saker och ting de behöver, bara faller som manna från himlen eller att det  kommer stekta sparvar inflygande i munnen på dem. Troligen har de haft en för kravlös uppväxt. Vi växer med krav och utmaningar. Det är nu flera generationer som växt upp med vadderad klädsel, stört-hjälmar  förmaningar att akta sig då allt är farligt, inte klättra i träd, bara äta chips och sitta med dataspel och se på farligheter. Vuxna vågar eller vill inte vara vuxna. Det är sant, vi ska vara ”demokratiska” vänner till våra barn… annars är vi dåliga föräldrar som knäcker barnen… Vi tar inte vårt ansvar och tar ledningen i deras uppfostran. Vi vågar inte längre vara positiva förebilder, auktoriteter… och så jobbar folk alldeles för mycket och dom utan jobb har fullt upp med att må dåligt och överleva ekonomiskt… Vi daltar och curlar våra ungar så att de inte vågar, kan eller vill någonting. Grupptrycket är starkt… Det är tur att det finns barn på andra ställen i världen som inser att kunskap är värdefull, något som inte kan tas ifrån dem. Himla tur!

Hörde nu också att man ska få hemundervisa sina barn om inte skolan ”passar”… lika bra att ta bort skolplikten också… Eller? Jaja, bara en tanke…

Inte konstigt du blir smal, Viola, du äter ju inget… ta nu en söt och fet kaka till! Om du inte misstycker tar jag hellre en smörgås utav ditt goda bröd, och en påtår.

Värst vad sund du blivit, kom inte och säg att du blivit vegan också med årskort på flashigaste gymmet och rosa tighta träningskläder… Varsågod, ta du en skiva pansarlimpa!

Annonser
Det här inlägget postades i SKOLA, VÅRD och OMSORG och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s