Jag tänkte lite på det vi pratade om häromdagen, Viola.

Hej Viola, idag blir det väl som vanligt… för nu tar du väl åtminstone en liten söt kakbit? Jag tog med lite nybakt kladdkaka… och grädde till mig! Hej du Elin! Frestare där!

Jag fortsatte tänka på vad som händer den som utmanar makten. En av författarna till ”Kungaboken” för några år sen får ju inga jobb… Telefonen har tystnad. Det är ganska lätt att tro att det har ett samband och ska statuera exempel ”androm till varnagel”, så makten kan husera runt i lugn och ro utan pöbelns insyn… eller så drabbas den som ger den journalisten jobb… Vad är det nu du hört som jag har missat? Thomas Sjöberg, tror jag han heter.

Sen hörde jag om Robert Mugabes Zimbabwe. En undersökning visar att hans omstridda jordreform för 10 år sen nu börjar ge positiva resultat och att 1000-tals svarta småbrukare har fått odlingsbart land som förut tillhörde ett fåtal vita kommersiella storjordbrukare och produktionen ökar nu sakta igen…

Ja det är roligt att några har fått det bättre. Synd att denna information inte kommit fram tidigare, men bättre sent än aldrig. Det är nog inget vi vill prata om…

Mugabe fick en massa internationell skit för den reformen och får det fortfarande. Han konfiskerade med våld dom vitas jord. En svart man tog makt över dom vita. Så får det ju inte gå till ostraffat.  

Nej det är utanför spelreglerna.

Hörde också på radio, där man på nå´t sätt ”tog parti” för dom brutalt bortjagade vita jordägarna som fortfarande strider för ersättning och upprättelse… för ”sin” mark. Västvärlden vill ha bort Mugabe och ger stöd till oppositionen… som ses som ”demokratisk” eller med andra ord, låter sig styras av Västvärlden…Vi upprörs över brutaliteten, valfusket, hoten och ifrågasätter… och allt ont antas komma från Mugabe och hans anhängare.

Tyvärr är det nog så att det mesta, om inte allt vi kan få igenom nyhetsförmedlarna är vinklat på ett eller annat sätt.

Sen läste jag i GP häromdagen om det amerikanska presidentvalet, som redan är igång, och där kanske inte alla röster blir räknade… Det gäller i första hand poströsterna. En undersökning visar att minst 10 procent av rösterna 2008 inte räknades, andra undersökningar nämner upp till 20 procent… Röstmaskinerna i vallokalerna är inte heller särskilt tillförlitliga… Det kunde inte ens Vitryssland gjort bättre…

Ja så låter det varje val, och ändå står Staterna som modell för den västerländska demokratin.

Varför skickar vi inte valobservatörer till USA, vi skickar ju såna runt om i världen, särskilt till länder som Väst inte gillar, inte har koll på eller dom som andas ”kommunism”… för övrigt samma länders ledare som ofta återfinns i domstolen i Haag… Varför är det så tyst, när en västdrönare härförleden dödade tre barn som samlade ved i Pakistan? Ja, jag vet, det är en annan fråga… USA har större status än vi och det är väl bara Janne i Öppen granskning som skulle kunna komma på idén att göra en granskning utav landet i väst.

Det måste betyda att röstfusk, undermåliga valsystem och godtycklig tolkning av demokratibegreppet är helt OK  i Västvärlden, men bara här… och hur hanterar makten vår ”demokrati”?

Tänker på behandlingen av SD som ökar i opinionsmätningarna… för att utestänga SD kommer övriga partier att bilda olika allianser, SD stängs ute, tystas eller snackas ner och ses som paria i vårt ”demokratiska” system… eftersom SD:s hjärtefrågor är något som makten inte vill låtsas om… Tyvärr får SD gratisskjuts dagligen nu och är det 3:e största partiet. Fortsätter det så här sitter de i regeringen 2014.

Men, det finns en skillnad. I Väst löser vi ännu valförfarande och opininonsbildning snyggt, med väl valda ord, samarbetsvilliga medier och relativt fogliga folk… på andra ställer skjuter dom på varandra… I grunden ingen skillnad… Skulle inte längre orden funka här så kommer vapnen fram! Tror du verkligen det? Först tar man till ekonomiska påtryckningar… men funkar inte det, så… tror jag.

Visst var kladdkakan god, Viola, nu tar vi väl tretåren… Ja tack!

Annonser
Det här inlägget postades i FUNDERINGAR, POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s