Frige Norrland!

God morgon Elin! Nu kan du sätta på en påtår åt mig, och duka fram en bit nybakat bröd. Jag känner på doften att du har bakat. Äntligen är fastan över, härligt! Underbart att du äter igen, visst ska du få smaka på mitt bröd, men ska du inte ha en kaka också till påtåren? Jag är mest sugen på en riktig smörgås.

Den här veckan har man rapporterat i radion om och från  Kiruna. Det verkar som Norrland är Sveriges mest produktiva landsända. Det finns tydligen hur mycket arbete som helst där uppe. Arbete och framtidstro. Inkomsterna från gruvan, skogen och vattenkraften går till huvudstaden. Precis som i Hungerspelen igen… Kanske får vi i denna del av landet också lite utav det som blir över. Det kanske är dags för alla norrlänningar att flytta ”hem” igen… eller kanske deras barnbarn. Det går bra för Norrland nu!

Det förvånar mig att det inte finns krafter däruppe i norr som kräver självständighet. Det brukar vara de rika provinserna, som vill vara självständiga, och inte dela med sig till de delar som har det sämre rustat. Se på Kroatien! En rik landsända med olja, järn och andra mineraler. De ville inte fortsätta att skicka pengar till huvudstaden. Katalonien i Spanien lika så. Men vad tror du skulle hända om Norrland på allvar ville bli ”fritt”? Skulle det bli inbördeskrig, en modern variant av Ådalen eller bara starka ekonomiska sanktioner… Ett ”fritt” Norrland är otänkbart… det är ju inte Kosovo vi pratar om!

Ingen aning, men en spännande tanke. Väldigt spännande!

Kan vi människor hjälpa att vi är födda i fattiga eller rika delar av jorden? Karmalagen? De gamla indianerna , som menade att moder jord  inte kan ägas, hade och har rätt. Vi bör endast  ha lov att förvalta jorden, och förvaltningen kan för min del även  ärvas. Men om vi inte sköter denna viktiga uppgift så måste vi lämna den ifrån oss. Så är det egentligen, naturen borde inte kunna ägas, den tillhör oss alla – växter, djur, människor – som finns här… men ägande ger makt…

Jordens avkastning tillhör oss alla, och bör därför delas. Varför ska det vara så svårt? Vi kan aldrig få nog och vi vill ha makt och kontroll! Men får vi för mycket blir vi ofta slavar under ägodelarna. människor arbetar för att kunna skaffa sig saker, sedan har de inte tid att njuta utav dem. Det här ser vi inte…

Hur känns det i magen? Du blir ju mätt på ingenting nu för tiden… ska du inte ha en liten kaka ändå? Med hallonsylt…Jag spar det till nästa gång, men tack i alla fall.

Annonser
Det här inlägget postades i FUNDERINGAR och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s