Får jag säga det här, Viola?

Godmorgon! Pigg och nyter, ser jag. Fastar du än eller kan jag hoppas på en liten kaka? För säkerhets skull tog jag med en bulle… Javisst ett par dagar till, men kaffe finns här åt dig.

Igår när jag lallade runt bland mina blomkrukor tänkte jag på det stora bråket om att sportreportern Bosse Hansson sa ordet ”svarting” om en spelare. Medierna rasar, folk känner sig kränkta och kräver offentlig avbön och strängt straff… Andra förstår ingenting och några försvarar honom…  och ja, jag kan inte bli så upprörd – men jag är ju vit, om än kvinna…

Det är intressant, för jag tror att Bosse Hansson träffar och uppskattar många av de afrikaner , afroamerikaner han har att göra med. Kanske fler än de som nu attackerar honom. Jag hörde några svarta män som försvarade honom.  Rätt eller fel men man kan ju höra ”svarskallar” skälla ut varandra för just ”svartskallar”. I de fallen vem ska man då hänga ut?

Då mindes jag, att jag för ett tag sen hört Täppas säga ”lesbisk negress” i Ring P1 och då studsade jag högt, eftersom Täppas skulle slå hårt på den som sa ”svarting”… Men det kanske bara var jag som hörde det, för några reaktioner har det ju inte blivit. Alltså måste det vara helt OK att säga ”negress” men inte ”neger”… En kvinna kan kanske aldrig bli lika kränkt som en man…

Varken negress eller lesbisk är tabu- ännu.

Tänkte vidare på Täppas som jag egentligen inte gillar. Jag har svårt för hans självgodhet, hans arrogans mot oliktänkande och hans sätt att bryskt avbryta samtal, men motvilligt måste jag erkänna att jag finner honom underhållande. 

Instämmer med det första du säger, men underhållande? Jag vet inte, när jag hör honom stänger jag av radion.

Nu har Täppas hamnat i blåsväder efter en mycket raljant och kritisk artikel han skrivit om Lars Vilks, som han anser inte ska ha skattebetalt polisskydd och får skylla sig själv bl a.  SR anser att han brutit mot deras regler om opartiskhet och därför bestraffades Täppas med en veckas etertystnad.

Eftersom jag inte läst artikeln så kan jag inte uttala mig om den.

Nu ska jag försvara Täppas. Visst har han rätt till sina åsikter precis som Bosse Hansson. Och SR:s agerande visar att deras regler om ”opartiskhet”, borde ändras. Genast! Ingen är ”opartisk” eller ”opolitisk”! Vissa är det öppet och andra i smyg, men det påverkar ändå arbetet, hur man ser världen och hur man som journalist rapporterar… lite falsk flagg, faktiskt!

Jo så är det!

Den enda objektivitet som finns – om den alls finns – är att alla deklarerar sina ståndpunkter och värderingar, sen får vi utifrån det bedöma det som sägs… och vi vet ju vad Täppas tycker. Det känns tryggt.

Det låter ju bra och riktigt.

Täppas tycker vidare att det hela luktar DDR och det kan ha rätt i, men tyvärr har han själv jobbat hårt på att det ska bli så… och nu har han själv drabbats.

Ska du ha en påtår? Ta en kaka till! Ja tack, det kan jag behöva!

Det är inte roligt att det känns farligt att ha åsikter och ge uttryck för dom. Samtidigt som man kan straffas för sina åsikter så blir det mer och mer omöjligt att vara anonym… Och det tycker många är sååå bra… Mainstreamarna? Vem vågar tycka till och ta ut svängarna om man kan förlora jobbet?

Jag tycker att vi ska ha en riktig diskussion i samhället om tryckfrihet. Jag tycker att tryckfriheten missbrukas. Om man har ett samhälle med gemensamma normer och värderingar, som accepteras av alla (nästan i alla fall), så kan man kanske ha tryckfrihet så som den är utformad idag. Vi får ju inte ha gemensamma normer i ett mångkulturellt samhälle… Man måste hitta en gemensam nämnare att utgå ifrån. Var hittar vi den? FN:s stadgar om mänkliga rättigheter? Vi har mer likheter än olikheter, bara vi kan komma bort ifrån maktfaktorerna.                                                           

När man får i tryckfrihetens namn trycka pornografi, kränka människor genom att hänga ut deras privatliv, så är det något som är fel.

Har du lite mer kaffe, bullen var lite torr… Javisst, var så god!

När jag ändå är inne på försvarslinjen så tänker jag också på drottning Silvia. Hon är faktiskt helt oskyldig till vad hennes föräldrar gjorde och till allt som hände innan hon föddes. Fast hon råkar vara drottning…  Och att hon försvarar sin pappa och har sin dotterbild av honom är väl självklart! Men kungen, jag undrar vilket huvud som styr honom… och dessutom står han över lagen. Då krävs en del… undrar om han tänkt på det?

Det är kanske svårt när man är den ende av sin sort? Det är sant, det kanske inte är nyttigt att vara alltför unik…

Det hemska är att det är svårt att prata i dagens Sverige, särskilt som offentlig person, men även som privatperson. Det gäller att vakta sin tunga och säga ”rätt”, det gäller att hela tiden tänka sig för vilka ”signaler” man sänder… Det hela är väldigt likt livet i en totalitär stat, sen kan ju tabuna vara olika, men att dom dikteras uppifrån, har goda syften och är ytterst nödvändiga är många överens om. Det blir enklast så… och dubbelmoralen växer sig fetare, fetare och fetare… Det är farligt!

Ja självcensuren är stark. Ami Lönnroth, journalist, gjorde en gång en studie där hon såg på journalister i några länder i EU, tror jag det var. Han fann att svenska journalister hade den största självcensuren av dem alla.

Samtidigt kan jag undra över varför ingen upprörs över att kvinnor och flickor frekvent kallas för ”hora”… men det handlar ju om kvinnor… kanske man måste säga ”negerhora” för att få en reaktion… Det var en tanke.

Tack för kaffet, Viola, bullen blev  blötare och godare… och du, ska vi ta en stärkande promenad i solskenet?

Ja, låt oss passa på innan regnet kommer igen. 

Annonser
Det här inlägget postades i FUNDERINGAR, POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s