Nu ska maten bli dyrare, Viola!

ÅÅÅÅ, så gott det luktar ända ut, har du fått ett bakskov? Hoppas det varar länge… Hej, förresten. Hej själv! Så du vågar dig ut i regnet? Ja vad ska man göra när det är så vått och ruggigt om inte baka. Det blir varmt och gott och luktar härligt.

Det inte bara luktar, du har bullat upp också ser jag… Varsågod och ta för dig! Utav alla sorterna!

Har du hört att maten ska bli dyrare i vinter? Nej Det såg jag i tidningen. Ja, då måste det vara sant Kött, ägg, ost, smör, kyckling ska öka med flera procent… Det tycker jag är bra! Mat ska vara dyr! Mat ska ha det pris, som det kostar att framställa den Då tänker vi på vad vi handlar, hur vi hanterar maten och på hur mycket och vad vi äter. Övervikt är ju ett stort problem. Både på samhälls – och individnivå. Om inte det ökade priset, följs utav kunskap, så får det inte den effekt du efterlyser.

Idag är maten billig, datummärkt och lättillgänglig. Vi slänger så himla mycket mat. För att datumet ”gått ut”, kunskapsbrist för att vi handlar för mycket, vi tar till oss mer än vi orkar äta upp, har felaktiga krav på hur ex. frukt och grönt ska se ut för att vara ”fräsch”…så är det!

Med dyrare mat skulle konsumtionen minska! Ja åtminstone hos dem som har lite pengar. De kommer också att leta efter de billiga och kanske de sämsta alternativen. Ja, jag vet… det är alltid den mest maktlöse som betalar. En fattig människas mat betalas av ett lidande djur, vars billiga mat betalas av en förgiftad natur… … …  men annat kan bli billigare… och ”nyttigheter” – ekologiska grönsaker och frukt – kan få subventioneras…

Det skulle gynna många.Och missgynna kanske ännu fler. Det beror faktiskt på… om den politiska viljan finns och talet om hållbar miljö och så´nt prat verkligen är på allvar så skapas lösningar… Politiska beslut!

Djuren skulle få det bättre, kunna leva naturliga liv i småskalighet och slaktas skonsamt. Landsbygden skulle leva och blomstra och det skulle tom finnas gödsel… det skulle Karin gilla! Naturen skulle må bättre av att slippa stressas med alla gifter och konstgödning.  Fler skulle kunna få mat om vi hushållade bättre med jordens resurser och inte vräkte i oss bara för att vi kan… Usch, jo, jag gillar att äta…Så vill vi att det ska bli, men det behövs en kampanj med kunskap och upplysning  överallt , på många språk. Man måste informera  om varför priserna höjs, och med ett krav på odlare, bönder och handelsmän att leva upp till den konsumtionsvärld du beskriver. Självklart är det så! Var finns den politiska viljan till förändring, till miljötänk… mer än i tomma ord?

Maten skulle kosta mer att producera men det skulle kompenseras av det högre priset. Vinsterna skulle gå till producenterna för god djurhållning, ekologisk odling och naturhänsyn. Idag går vinsterna till handeln, mellanhänder och profitörer… Tyvärr är det nog så att dagens prishöjning kommer att hamna i samma fickor som de brukar. Vad är det för fel på politisk styrning för mångas bästa, måste vi hamna i gamla Sovjet då?

Mat ska vara dyrt. Ja, för det är den vi lever utav. Kläder kan också få kosta, av samma skäl som maten. Billiga kläder leder till överkonsumtion, utsugning av jorden och exploatering av fattiga människor…Vi har flyttat statarna till den fattiga delen av världen, där de nu arbetar för oss, för lite mat och i bästa fall även tak över huvudet. Tack vare deras billiga varor kan vi leka att vi alla är baroner. Så är det, men jag vet att inte alla ser det så… men ”Slit-och-släng”-tiden är snart förbi – om vi ska överleva på den här planeten. Förbi är snart också  ”ökad- tillväxt-till-varje-pris” -tiden…Evig tillväxt är en omöjlighet. Tänk att nästan bara vi begriper det!

Bostäder och kollektivtrafik ska vara billigt.Instämmer!

Vi måste tänka annorlunda, se att livet har andra värden än överkonsumtion. Einstein sa en gång, att skapa en bomb är inte svårt. Det svåra är att tänka nytt.  Och ibland är det svårt att bara tänka…

Det tar jag en fet, söt och god kaka till på! Och en skvätt kaffe… är det ekologiskt, Viola? Delvis, jag försöker så gott det går, men når inte alltid fram.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s