Den gyllne regeln

Hej Elin! Nej men, hej Viola, är du inte lite sen idag… men välkommen, välkommen… du vill väl ha en kopp?

Jag har gått och grunnat på våra samtal och det man hör i radion och läser i tidningarna.  Jag har också tänkt en massa på vad vi pratar om, förutom det som serveras via medierna., så klart…  Mycket blir det!

Yttrandefriheten är det stora samtalsämnet. Inte så konstigt… den kan vara obehaglig, farlig, nyskapande… och frihet… I dess namn får man berätta sanningar och lögner, kränka och förolämpa. Jo… Nej, inte riktigt så, men frågan om var gränserna går är svår… 1724 var det belagt med dödsstraff att svära åt sina föräldrar… Så kommer vi till satir, ironi, skämt, att häckla makthavare… vi kanske ska återinföra ”narren” som riskfritt kunde säga det osägbara? Man får klä av människor, både i ord och bild. I viss mån, ja… men dom människor som blir mest utsatta är nästan alla offentliga personer som lever på att dom är kända… har makt… eller är kungligheter… Allt är OK i yttrandefrihetens namn. Som sagt, var går gränsen och vem ska sätta den? Den ”goda smaken”, kungen, Gud, riksdag/regering, kapitalet, Volvo… och vi har ju redan gränser i vår lagstiftning, men även lagar är tolkningsbara, tillämpningen förändras och förskjuts, värderingar förändras…  på arbetsplatserna har det blivit tyst, så himla tyst… man är ju rädd om jobbet!

Debatten, om det nu är en sådan, dansar på vågorna som en båt utan segel eller motor. Den slängs än hit än dit. Det kanske är nödvändigt…

Om vi alla kunde ta till oss den GYLLNE REGELN, och leva efter den så skulle de flesta problem lösas, om inte alla. Gör det mot andra, som du vill att andra ska göra dig eller den negativa versionen Gör inte mot andra, det du inte vill att andra ska göra dig. Så är det! Det pratade fröken mycket om i söndagsskolan. En enkel, dösvår och vacker tanke… alltid önskvärd?

Så vitt jag vet så har de flesta religioner en sådan skrivning, uppmaning till sina efterföljare. Åtminstone kristendomen, så vitt jag vet… men dom flesta religioner anser nog att vi ska vara ”snälla”, frågan är bara mot vem, vem är ”andra”… Våra vänner, fiender, dom vi känner, dom i vår närmiljö… Om vi följer denna regel, så blir vi människor och medmänniskor. Det är vi ändå. Bättre eller sämre… Egentligen behövs inga andra lagar eller regler, än denna. Men orkar vi med det? Tänk om livet skulle bli för tråkigt och stillastående utan konflikter…

Och hur blir det med alla deckare och annan underhållning, om vi slutar döda varandra…Låt det stanna vid skrivna fantasier. 

Jag tänkte också på en annan grej vi pratat om. Gåvor och offer. Ytligt sett är dom väldigt olika, men egentligen är dom väldigt lika och helt i linje med Gyllene Regeln.

Regler för socialt samspel och samlevnaden mellan oss alla som lever på jorden…Ja det måste vi ha. Absolut frihet finns inte, inte ens om man är ensam långt bort ifrån andra människor. Det finns alltid något man måste förhålla sig till.

Ta nu en kaka till, Viola! Nej tack, men gärna en påtår.

Annonser
Det här inlägget postades i FUNDERINGAR, POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s