Varför byggs det inte?

Hej Elin! Man vet knappt vilken tid på da´n det är. Det är så mörkt och vått. Jag har klafsat fram mellan vattenpussar med paraplyet, som ett lindrigt skydd mot de skyfall som vräker ner. Usch ja, kom in i stugvärmen, Viola, än läcker inte taket!

Det talas om, att det ska byggas studentbostäder i Frihamnen i Göteborg. Det tycker jag är bra.  Visst är det bra, vi har ju bostadsbrist, men vem har råd att bo där? Tyvärr lär det visst dröja tio år innan de är klara. Inte längre? Jag förstår inte varför man inte kan sätta igång och bygga överallt. Det är väl pengarna och lönsamheten igen… vad kan det annars vara? Brist på betong…Ja, det skulle väl vara det, för pengar finns det ju. Vi har fler mångmiljonärer än vi haft någonsin, så varför skulle de inte kunna satsa sitt överslott. De kommer ju att få igen pengarna på hyror?                                                                     Bostadsbrist har vi nu haft länge. Undrar vem som tjänar på den? Det skulle ge arbete till många och bostäder till de som behöver. Till alla de vuxna ungdomar, som sedan länge önskat att flytta hemifrån.

Media talar nu om dessa anhöriga somalier som är på väg hit, och att det inte finns bostäder, även för dem skulle det vara bra om vi fick till en byggbomb. Ja, Jisses, var ska alla dom bo och alla 41 000 flyktingar  som kommer i år? Bostäder åt alla!                     Borde vara en självklarhet i ett högutvecklat, välmående och demokratiskt land… för det är vi väl? Men de behöver ju inte bara bostäder. Så sant, så sant… Många, kanske de flesta är analfabeter. Så förutom att de med tolkars hjälp bör få reda på hur vårt land fungerar, så bör de snarast lära sig läsa och skriv på sitt eget modersmål, för att sedan kunna lära sig svenska i tal och skrift.

Det verkar vara så – att många är analfabeter – så här behövs det samhällsresurser… Stora, långvariga och kostsamma insatser. som kommer att betala sig på sikt Det är – än så länge – nästan omöjligt att försörja sig och klara sig i Sverige som analfabet… om vi inte satsar på enklaver och ghetton med egna försörjningssystem, förstås… men det vill vi väl inte? Nej, absolut inte. Det är illa nog som vi har haft det, med judar och romer som inte fick röra sig fritt i vårt land. 

Det får mig att tänka på en svensk-somalier som jag träffade i Nairobi för ett par år sedan. Hon menade att om de pengar som Sverige satsar på somalier i vårt land, istället borde ha använts för att hjälpa t.ex Kenya med de flyktingläger som finns på deras sida av gränsen. Där skulle man fått  mycket mer för pengarna. Man kunde för samma pengar ha byggt skolor, sjukhus, bostäder och fått fram mat, även ifrån andra hjälparländer. Flyktingarna hade då levt i en region där de känner klimatet, språket, religionen, kulturen. Eftersom de skulle vara bekanta med miljön och sedvänjorna skulle de också själva kunna medverka för gruppens bästa på ett annat sätt än när de är långt borta i länder, som skiljer sig så mycket ifrån vad de är vana vid. Ja. det är en tanke, en idé att fundera på.

Säkert har hon helt rätt… Hon vet ju av egen erfarenhet vad hon pratar om… hon känner båda länderna och sitt eget folk. Vi borde lyssna mer på dom som vet och inte alltid tro att vi vet bäst… Är inte det ett utslag av västerländsk arrogans?

På något sätt känns det fel, svårt att alla dessa människor, som farit illa i många år nu, ska komma till Västerlandet när det börjar att krakelera här. Ja dom kommer kanske från ett sjunkande skepp till ett annat, via en ranglig livbåt… för visst läcker vår västerländska skuta… och sönderfallet går snabbare än reparationerna… Det kan leda till att de kommer att få skuld för mycket som de inte kan rå för, och inte heller kan påverka. Så blir det!

Hur många förstår det?

Ta en kaka till, Viola, dom är nybakta…

Annonser
Det här inlägget postades i POLITIK med kaffe, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s