När vi säger ”prioritera”, vad menar vi då…

På med kaffet, Viola! Hej, förresten, hörde precis att lärarna har fått ett nytt avtal.

Hej Elin! Ja, jag  hörde det också på radion. Alla är förbannade och vill sparka den fackliga ordföraren. Det vore nog bättre att de drog iväg till regeringsbyggnaden och krävde att de planerade pengarna till JAS lades på löner i stället.

Lärarna har fått 4,2% i löneökning och då undrar någon reporter hur kommunerna ska fixa det… svaret blir, ”Dom får väl prioritera!” Låter kliniskt, rationellt och problemlösande… men vad betyder det?

Procentsatser är lömska redskap. Löneförhöjningar bör vara i  kronor i ställe. 4½% är i och för sig ingen dålig procentsats i en löneförhandling. Men är lönen låg så blir det inte mycket.

Att prioritera har blivit så inne. Det är inte nytt. Det har följt mig så länge jag har arbetet. kanske tidigare i skolan också, jag minns inte. Jovisst, det har vi alltid gjort men ju fler val vi måste göra desto hårdare ska det ”prioriteras”… Det som var otänkbart att välja bort förr, väljer vi självklart bort idag… Ju tuffare det blir ute i världen desto snävare tvingas vi prioritera… Och vi får det till att låta så naturligt, ansvarsfullt och bra, men betyder faktiskt att vi väljer något framför något annat. Vi värderar och rangordnar allt – människor, natur, våra egna behov eller medmänniskornas… Frågan är utifrån vilket synsätt/ideologi vi prioriterar. Hur samhället prioriterar och värderar sina medborgare… Ja, så är det.

I det här fallet tas pengar från den kommunala budgeten, från andra kommunala ansvarsområden till lärarlönerna… Kommunerna tvingas välja vilken verksamhet och vilka mänskliga behov som är viktigast och då värderas människor…En gamling med liggsår mot en medelålders i ekorrhjulet med jobbskatteavdrag.

Självklart ska alla ha rimlig lön och bra arbetsvillkor – även lärare – men vem ska betala?Vi alla men vi bör också ALLA vara med och diskutera vilken skola vi vill ha. Självklart! Och varifrån pengarna ska tas…Det är ju aldrig tal om att omfördela från osunt rika och extremt högavlönade… för att inte nämna alla miljarder i vinst som går till privata företag inom skola och vård…eller satsa medel och resurser på skolan som arbetsplats… nej, här tas som vanligt från det allmänna till det enskilt privata… Undrar om enbart mer pengar ger bättre och lyckligare lärare…

De som så många yrkesutbildade skulle säkert värdesätta mer om de fick göra det som de är utbildade för, och fick tid till detta. Göra ett bra jobb, känna sig uppskattad, ha en bra arbetsmiljö… viktiga faktorer – förutom lönen – för ett gott liv!

Det kan ju låta som om jag är riktigt äckligt avundsjuk, men jag tror inte jag är det, trots att jag själv med osviklig precision prickat in låglönejobben – som även dom – har varit krävande, inneburit makt och mycket stort ansvar för många människor… och jag  skulle ALDRIG vilja vara lärare! 

Nej, efter senaste årets skriverier så förstår jag inte att någon vill eller vågar. Vårt rättsväsende har ju fastslagit att det även ingår i lärarjobbet att få lite stryk ibland. Inte klokt! Mår en högavlönad lärare bättre av stryk…

Nu när Sveriges kommuner ska prioritera – inte bara kommunerna förresten – vem väljs bort? Eleverna kanske? Några av dom…så blir det nog i slutänden…

Är det gamlingarna på vårdhemmet som får färre duschar, blötare blöjor, ingen fika… jag tror inte det finns mer att dra ner på där, är det hemtjänsten som ska dra ner med minskat löneutrymme, sämre vård och större arbetsbelastning för vårdbiträdena… kanske är det större barngrupper i förskolan, en möjlighet billigare lekmateriel, eller inget sönderstressad personal och osedda barn, sämre skolmat med billigare råvaror, mindre portioner och billigare meny… kanske ta bort skolmaten helt och barnen får ta med en smörgås hemifrån kanske? Varför inte? Redan nu pratar vi om dåtiden som ”förnyelse”.

Vem är värd vård, vem ska få ta del av dom krympande resurserna… Vem ska få dom dyra medicinerna, dyr rehabilitering, dyr behandling… Den ”samhällsnyttige”, den med pengar, den som är ung och lovande…

Det är detta som bör diskuteras i den allmänna debatten. Vem vågar ta den? Det är lätt att ha åsikter om både det ena och andra, när man har fallen vid sin sida. Politik är att se till hela folket. Vem minns det? För att kunna prioritera (det finns prioriteringslistor i vården) så bör det till en öppen debatt under en längre tid, då olika fakta ska läggas fram. Ofta är det mer känslor än kunskap i dispyterna.  Kunskap står inte för sig själv och är lika relativ som känslor…

(Vilka gamlingar är värda en god ålderdom? Dom som gjort en ”viktig” samhällsinsats, dom med stor släkt och väldresserade döttrar, dom med pengar, dom som är ”klara i huvudet”, dom vi tycker lever ”värdiga liv” – vad nu det innebär för en 87-åring… troligen inte samma för en 35+…

Det här oroar mig lite, risken finns ju att man skulle kunna bli riktigt gammal… och tiden går så fort…

Var inte orolig! Det är jag ju jämt, för att jag ska dö… Löjligt och meningslöst, jag vet… Du skulle inte låta någon komma dig inpå livet. Du kommer med största sannolikhet att vara lika enveten vid nittio som idag. Det hoppas jag VERKLIGEN!

Vem ska skolan satsa på? Dom duktiga som kan bli ”samhällsnyttiga” – vad nu det betyder-medeleleverna som ska få godkänt eller satsa på att dom svagaste också ska kunna läsa, skriva och räkna… Skolan och skolpolitiken bekymrar mig också… barnbarnen, vet du… Det känns som om skolan tappat engagemang, vilja och energi… och pengar… och detta med privatskolor och vinster… Undrar om det hjälper med 4.2% i lönepåslag eller med förslaget om 10 000 ”hjälplärare” och lektorer med högre lön… Jag undrar över mycket!

Även här bör man ha en vettig allmän diskussion om vilket framtida samhälle vi ska ha. Det är detta allting handlar om! Med utgångspunkt ifrån det, så får man se vilka yrken som man ska befrämja. Med tanke på matsituationen i världen borde fler lantbrukare utbildas, och djurskötare.Hur och vem ska ta hand om våra skogar på bästa sätt? Våra fiskevatten? Sotare, snickare, elektriker och rörmokare är praktiska jobb, som alltid kommer att behövas. Kanske bör vi ta upp en egen skoindustri igen, och utbilda skomakare. Vilken sorts lärare behöver vi i vårt framtida samhälle?  Läkare? Har vi råd att ge alla människor nya reservdelar? Vem ska ge oss dessa?  Vad ska ingå i sjuksköterskor utbildning?                                                                                                                                      

En sak är väl klart för de flesta, att alla kan inte satsa på att bli fotbollsproffs, scenidoler utav olika slag. Det är möjligt när det finns ett överskott utav pengar, men tryter dessa så måste livets nödtorft först tillgodoses. Så sant, så sant…

Det här kan jag ju säga till dig, men mina gamla vänner som är lärare blir nog inte så glada… och jag kan förstå det! Jag tror att även de vill ha en seriös debatt om vad skolan ska göra, kan göra.

För hundra år sedan var du vuxen vid femton och fick ut och tjäna ditt mål mat. Min pappa flyttade hemifrån och började som bonddräng när han var 13… Idag är det få som kan det förrän de är mellan tjugo och trettio. Samtidigt blir vi biologiskt vuxna tidigare än min generation. Sant! Tjejerna får mens när dom är 10…  men så var det detta med pojkarna, när blir dom vuxna? Är det en rimlig skolplikt, med i praktiken 12 år? Kanske inte… vi kanske ska satsa mer på vuxenutbildning, när vi mer vet vad vi vill…

Självklart vill lärarna ha mer, det vill alla och framför allt idag då vårt värde sätts p.g.a hur mycket som kommer in på lönekontot känner sig värda mer, är värda mer, behöver mer… så blir det när offentliga sektorn och trygghetssystemen raskt monteras ner och allting värderas i pengar. När enbart pengar är nyckeln till ett tryggt och bra liv med alla möjligheter. Då behöver vi hög lön, sparkapital och se om våra hus från grunden till skorstenen… Var det så vi ville ha det?

En del utav problemet är väl att alla vill ha mer, men ingen vill betala skatt längre. Det vill vi nog om vi får nå´t tillbaka… god samhällsservice exempelvis… Det tycks som människor inte inser att skatter är vårt bästa gemensamma försäkringssystem. Man ser inte vad vi faktiskt får för pengarna. Vi får ju mindre och mindre när pengarna går till privata vinster… När man inte ser de så börjar det att fuskas på olika sätt. Kreativt tänkande av maktlösa människor… Bidrag har börjat att smutskastas. Idag ska det i stället vara avdrag. Det de flesta inte ser, är att bidrag är oftast till de mindre bemedlade, medan avdrag är för de som redan har mycket. Så är det! Precis så…

Det är mer med lönenivåerna. När det finns många i samma jobb måste lönerna hållas nere eftersom ”det blir för dyrt annars” – hur skulle det se ut med 40 000/månad till vårdbiträdena – men i yrken med jämförelsevis få utövare  -typ direktörer med flera hundratusen i månadslön – kan lönerna tillåtas stiga då det inte utslaget kostar så mycket… Det anges ibland som ett skäl  till orimliga löneskillnader förutom alla andra skäl…

När lönerna får dessa proportioner så betyder det troligen att våra pengar är mindre värda än vad de en gång var. Eller att kärleken till dom har växt! Det är kanske dags att göra det som De Gaulle en gång gjorde när han gick ifrån gamla till nya franc. Han flyttade kommatecknet ett steg mot vänster. Det är lättare att se och räkna med lägre siffror.

Om hyresbidragen försvann skulle kanske hyrorna gå ner? Tveksamt… Om avdrag slopas så skulle vårt progressiva skattesystem fungera, och skattekistan kunna fyllas ,om inte pengarna skyfflas ut ur landet. Det gör dom fort som fan, åker ur landet, sen valutaregleringen upphörde och det blev fri rörlighet för kapital över gränserna! Alla dessa frågor bör diskuteras ute på arbetsplatserna, på skolorna, i facket, i riksdagen – överallt. Vi måste få med ”alla” för att få samsyn och sträva åt samma håll. Så är det!

Detta betyder att varje grupp ska bära sina egna kostnader och omfördela inom sig… Ju fler, desto mindre till var och en… Så är det överallt. Fler ”vanliga” människor som behöver sjukvård leder till sämre sjukvård för var och en… dom med privat sjukförsäkring berörs inte, så klart… Fler människor som behöver försörjningsstöd betyder sämre villkor för alla… osv.osv.osv. Är det så vill ha det? För att få svar på den frågan så måste du efterlysa en större och öppnare debatt. Det vore ju tacknämligt om dessa frågor diskuterades i riksdagen med alla TV-kameror på. Det vore väl härligt?! Härligt, är ordet!

I förlängningen ökar klassklyftorna och den osunda egoismen, empatin minskar och solidariet… vad är det? Att avstå det vi inte behöver till förmån för dem som behöver! Varför ge bort nå´t som man kan få betalt för… det dödar ju marknadskrafterna. Solidaritet har blivit fult!

Nu tar jag en kaka till! Du borde baka oftare… 

Annonser
Det här inlägget postades i POLITIK med kaffe, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s