Jag trodde du var hemma, Viola?

Bank, bank, bank…hallå i nyckelhålet… HALLÅÅÅÅÅ…

Ja, du katten, ta du Violas stol så tar vi förmiddagskaffet själva… Jo, faktiskt, jag har en skvätt grädde också…

Läste du också på Newsmill, katten? Klart du inte gjorde… men det gjorde jag!

Jag hamnade sen på en Newsmillskritisk artikel på Aftonbladets kultursida, skriven av Ali Esbati 2009 – fortfarande så aktuell – året då Newsmill var aktuellt för Stora Journalistpriset… och visst, Newsmill är inte ”vänster”, men ibland finns en del intressant och lärorikt där ändå… Ibland har dom rätt också! Det speglar vad folk tycker, på gott och ont!

Jaså, mer grädde, katten… Så här skriver Esbati 2009…  gäller även 2012…

”Det är inte något köksbordssamtal i genomsnittliga svenska hem som flyttat över. Kikar man in i kommentarfälten är det som att ha hamnat på krogrundan efter ett Sverigedemokratiskt partimöte.” 

Problemet är att Ali Esbati inte förstår att det ser ut precis så vid svenska köksbord… eller hur, katten, visst låter det så…

Flytta svansen, katten, nej… inte tugga mig i fingret… Ali Esbati skriver vidare:

”En tydligare bild ges av de opinionsmätningar, ”millningar”, som följer artiklarna och registreras på sajten. Newsmills läsare blir enligt egen utsago glada av gud, polisen, monarkin, hemmafrun, Israel, Vellinge – samt givetvis Sverigedemokraterna. Till de saker som får Newsmillpubliken att se rött hör islam, kollektivavtal, kvoterad föräldraförsäkring, sexköpslagen samt mänskliga rättigheter.”

Har aldrig Esbati varit hemma hos folk, pratat med folk på bussen, på jobben, i väntrummen, på kalasen, festerna, krogen… ta vad du vill. När människor känner sig trygga, säger dom lite lågmält vad dom faktiskt tycker, i frågor som är viktiga…  Och dom flesta delar inte oförbehållsamt Esbatis värderingar… om dom inte förväntas tala offentligt, förstås, eller i miljöer med människor som känns ”osäkra”… Då låter dom som Esbati, från Vänster till Höger eller är tysta…

Flytta dig från texten, katten! Esbati skriver vidare:

”…Det är inte särskilt uppseendeväckande att högljudda reaktionärer har funnit sig ännu en tummelplats på nätet…”

Dom ”högljudda reaktionärerna” som Esbati pratar om på Newsmill är, dels en del kända ”högljudda reaktionärer”, dels ”vanligt ”folk som funnit ett forum för sina åsikter.

Tyvärr, Ali Esbati, men du måste inse hur världen ser ut… sen kommer frågan – den stora utmaningen – hur förändrar vi den?  Lyckas vi med det kommer det att låta annorlunda även i samtalen vid dom svenska köksborden… jag lovar… Men då behövs en potent politisk opposition – värd namnet – och inte ett hukande och mesigt Vänsterparti på väg att trilla ur riksdagen!

Eller hur, katten?

Men istället stängs kommentarsfälten överallt – även  på Newsmill – eftersom ”Den hätska tonen har blivit ett alltför stort problem”, enligt Sakine Madon på Newsmill… men den kommer att fortsätta i det dolda och bli ännu hätskare runt svenska köksbord…

Världen förändras inte genom tystnad, rädsla och förnekelse. Världen förändras genom samtal, öppenhet, möten och praktiska, konkreta lösningar… utifrån en ideologi som tjänar alla och allt som lever på jorden och inte bara ett hänsynslöst previlegierat fåtal…

Dessutom är Newsmill inte tillräckligt lönsamt och hotas av nedläggning, men det är en annan historia…

Lite mer grädde, katten?

Undrar om Viola känner till Newsmill…

Annonser
Det här inlägget postades i FUNDERINGAR, POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s