Har du en kopp till, Viola?

Hej Viola, nu är jag här igen. Tur att du var hemma! Starkt kaffe, tack, och en bulle om du har… Du är välkommen! Nej någon bulle har jag inte, men du kan få en smörgås? Ost eller marmelad? Varför välja… Båda…

Jag kom att tänka på hur vi nästan omärkligt manipuleras av medierna och makten, som väljer ur nyhetsflödet det som anses intressant, anses ha ett ”nyhetsvärde” och som anses utgöra nyttig objektiv information om vår värld… och ger stöd åt den världsbild vi ska ha…

Jo, så är det. Jag har idag inga dagstidningar eller TV som du vet. Undrar om du ändå inte borde ha det… eller vara flitigare med datorn… Anledningen  ligger flera decennier bakåt i tiden. På den tiden då jag allt som oftast intervjuades i media fann jag snart ut att journalisterna använde sina intervjuoffer för att föra fram sina egna synpunkter. Det är endast två journalister som skrev så att jag kunde känna igen vad jag hade sagt. Jaha… ingen journalist är/har varit intresserad av mina åsikter… kanske lika bra, förresten.

Hörde ring P1 häromdagen, där en man berättade att han läst i en tysk tidning att några ungdomar hade åtalats och riskerade straff för nästan exakt samma handlingar i Tyskland som Pussy Riots i Moskva… Varför nämns inte det i svensk media? Tycker jag hade varit intressant, då hade vi fått perspektiv och sett att skillnaden mellan Tyskland/EU och Ryssland kanske inte är så stor… Om det är sant förstås, det som hände i Tyskland… Taskigt, men jag är för dålig på tyska för att själv kolla upp det!

Det finns några bra journalister men de kommer inte fram i de stora tidningarna. Jag tänker bl.a på Maria-Pia Boëthius som skriver i ETC, men hur många läser den tidningen? Inte många… bara dom som håller med och tycker ETC är bra… sen har vi dom som baaara läser DN… Vi har inte längre gemensamma referensramar, därför är vi så lättmanipulerade och rädda… och vi sjunker allt djupare in i den egna klanen, sekten, värderingarna tillsammans med likasinnade… till sist ser vi inte ut och världen har bara blivit ångesttrång och ännu farligare… Och det är sant! Då är världen riktigt farlig. För alla!

Svenska journalister, var är ni? De är väl som resten utav befolkningen, passiva och väntar att någon annan ska  göra de obehagliga sakerna.

Tänk, om dom inte ser… inte förstår… inte kan…  Från vilka samhällsklasser kommer dom och vad lär dom sig under utbildningen?  Sen att journalistkåren beskylls för att vara vänster… jaja, men vänstern har också stora brister i seendet! Och vad är Vänster idag? Inte göra något som riskerar jobbet. Det också!

Nu handlar ju allting om EU-kriser, Euro och svenska frisläppta journlister… Självklart är det journalisters jobb att ”gå över gränser”, gräva djupt och göra det som ska vara osynligt synligt…Ja, men då måste de också garanteras att inte straffas på hemmaplan. Bara det inte handlar om Wikileaks, förstås… men det är ju skillnad…så är det ju.

Vi får mer information om demonstrationer och social oro i den muslimska världen, jo vi måste ju upprätthålla myten om att de- de andra- är mycket värre än någon i vår närhet än om det som händer i Europa, typ, nu senast stora demonstrationer i Spanien mot EU:s sparkrav, folkens missnöje med åtstramningar, penningpolitiken, obefintlig demokrati och minimal möjlighet att påverka…självklart, tänk om folk här skulle vakna till liv och kräva  att rika ska betala sin städning, sitt trädgårdsarbete och barnens läxläsning ur egen ficka , utan att få rikemansbidrag från våra skattepengar. Då du…

Våra medier är långt ifrån ”objektiva”objektivitet finns inte, bara som ord men vi tror dom är det… vill tro det… har lurats tro det. När afghanska motståndsmän eller andra vi inte gillar spränger bomber och dödar (västerlänningar) kallas det ”attentat” och ”terrorhandlingar”, när Västvärlden/FN bombar och dödar är det ”nödvändiga insatser” och när USA:s drönare i riktade bombattacker dödar muslimska kvinnor och barn, skickas kondoleanser med ett ”OJDÅ, det var ju inte riktigt meningen” att just dom skulle dö… men lite svinn får vi räkna med för den goda saken. Demokratin. Men jistanes om en högt uppsatt amerikan blir dödad… det är ju skillnad på det och att döda högt uppsatta ”terrorister”…Finns inget jag kan tillägga.

Finns det inte en journalist eller ett medium som kan ta upp detta? ETC? Eller någon annan liten fri tidning som ingen läser. Hur vi använder orden och vilka ord som används… Du får kontakta professor Lars Gunnar Andersson, språkvetaren Våra medier agerar oftast på gränsen till propaganda och ibland går dom över också…

Några västerländska journalister som värnar pressfrihet och andra västerländska friheter hamnade i fängelse i ett afrikanskt land för att dom bröt mot landets lagar… så gör vi också i Västerlandet med ”snokar”, spioner och agenter… om vi kommer på dom! Ja, och så ska det vara! Självklart…

Vi upprördes över totyrliknande förhörsmetoder, skenavrättningar… exakt det som vi accepterar när Västvärlden regisserar det. I hemliga fängelser i ”icke-västländer”, Guantanamo… Så, vad sysslar vi med? Lite självrannsakan vore inte helt fel och en bra spegel behöver vi! Tänk att det alltid ska vara skillnad mellan dom och vi. Redan i sandlådan mina barn och andras ungar.

Vi ifrågasätter dom Etiopiska lagarna, ser med överseende förakt på etiopiska myndigheter och njuter av vår egen förträfflighet, rättrådighet och godhet. Ja, som den friande domen av tre vuxnas våld och missbruk utav ett barn. Etiopierna å sin sida spelade samma spel och särbehandlade svenskarna som hade det mycket bättre än andra jämförbara fångar… för att dom var västerlänningar. Exempelvis fick dom mat från en restaurang, tillgång till böcker, besök från svenska ambassaden…Men det är väl bra, att någon mer än vi själva , tycker vi är bäst?

Visst är det bra att dom är fria, men vad gör vi för alla andra liknande fångar runt om i världen? Är de svenskar?

Idag, tror jag, finns det bara en sak att arbeta för. FRED.Det låter som ljuv musik för en gammal fredsaktivist. Och att vi alla börjar gräva där vi står, rannsakar oss själva och våra motiv.Nyttigt! Ser oss själva i ett historiskt ljus och inser att alla kan inte vara som vi!Vilket väl får anses som en stor tur. Visst har Torsten Kälvemark många rätt?Ja, tyvärr.

Och Obama anser att USA:s kärnvapen måste upprustas för en massa miljarder dollar dom kommande 10 åren… Kärnvapen ska uppdateras , en del ska skrotas och nya ska tillverkas… ALLT FÖR FRED OCH SÄKERHET, säger han… Vem fan tror på det? Förvanskning utav orden igen. Han har inte modet att säga:” Vi behöver mer arbeten. Vapenindustrin är den som är starkast och kommer inte att motarbeta vårt parti, i detta nya projekt. Människor är rädda, och vill ha garantier för ett liv i fred. Alltså mer vapen!”

De tror inte att amerikanska vapen dödar amerikaner i krig. Sverige har ju också en vapenindustri, men våra vapen ska inte användas. Ändå återfinns de i så gott som alla krig och stridigheter i världen. De är ju så bra! Svensk kvalité…

Det är tyvärr inte kaffet som gör mig magsur…                       

Annonser
Det här inlägget postades i POLITIK med kaffe och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s