En korrumperad stat!

Hej Elin! Hej Viola, du är så himla morgonpigg… Stäng dörren fort och regla den innan en kastvind flänger upp den! Om detta är en kuling så är jag glad att det inte är storm, för då hade jag inte kunnat ta mig hit. Det var svårt nog idag. Det är nog hösten som blåser in! Och det har inte ens varit riktig sommar…

Har du följt nyheterna de senaste dagarna? Sådär, faktiskt… Det ”lilla livet” med barn och barnbarn, du vet, har krävt och kräver ett visst engagemang… vad tänker du på? Svensk militär har gett information till USA och eller NATO, så att dessa kunde bomba ”rätt” i Irak!!! Enligt tidningarna har ingen minister, politiker känt till detta. Det hörde jag… och då tänkte jag på Libyen, där våra JAS-plan pekade och Nato bombade… Om det är så- var finns då makten i vårt land? Ja du… Är det meningsfullt att rösta? Nej, jag röstar inte längre… av bl.a. det skälet.

Hur kan vi förbehålla oss rätten att kritisera andra korrupta stater, när vi är likadana? Den frågan har jag också ställt mig många gånger. Var det inte någon som sa ”Den som är utan skuld, kastar första stenen!” Jo, det var väl Jesus för längelängesen eller var det Göran Persson? Det är dags för oss svenskar att ändra vår självbild. Tyvärr… när vi istället borde sträva efter att bli mer lika vår självbild! Vi är inte så hela och rena, ärliga och rättfram som vi vill se oss. Inte minst i internationella sammanhang. Där hänger vi på USA, EU och det globala kapitalet.

Det påminner mig om att för några år sedan, 10?15? så skickades en tjänsteman, utav svenska regeringen, till ett europeiskt möte i Schweiz. Vilket minne du har! Han skulle rösta för Sverige, rösta ja för återanvändning utav aluminiumburkar, vilket vi redan hade här.När det blev omröstning så röstade han nej-tvärtemot sitt uppdrag. Det visade sig att han hade en anknytning till Tetrapak i Skåne. Alla är sig själva närmast… Vad hände? Ingenting! Han var tjänsteman, och var anställd, hade anställningstrygghet. Han fick en anmärkning, men fortsatte sedan på sitt jobb, antagligen som ingenting hade hänt. Troligen…

I vilken värld lever våra politiker? Överklassvärlden, tror jag! Sitter de på en annan planet?Nästan… Är det ingen av dem som har en aning om hur många, kanske de flesta har det? Socialt? Ekonomiskt? Nej, det vet dom inte… många av dagens politiker har aldrig levt ”vanliga” liv och dom som gjort det glömmer snabbt… det är lätt hänt med hög lön, generösa förmåner och ersättningar… a-kassa är inget dom behöver leva på… Vet de inte vad empati är? Jodå, välgörenhet… och medkänsla med dom människor som bor tillräckligt långt bort och inte hotar våra intressen!

Vad säger du om regeringens senaste utspel – RUT-avdrag för hjälp till läxläsning? Det trodde jag var ett aprilskämt, men det är ju september… Efter avdraget blir det 1800:-i månaden, om jag uppfattat det rätt. En prioriteringsfråga, sa Björklund. Hur ska en låginkomsttagare, ensamstående med t.ex tre barn klara det? Självklart fall av felprioritering. Man kunde prioriterat mer arbete och färre barn exempelvis…eller valt att inte vara ensamförälder… eller… Låta bli att betala hyran? En riktigt urdålig prioritering!

Inte nog med att de som tjänar minst är med och betalar en del av Göran Persons städning utav herrgården, nu ska de också bidra till att hjälpa de välbeställdas barn att få billigare privatlektioner. Så blir det. Generellt sker alla stora transferingar från fattig/kvinna/sjuk till rik/man/frisk idag… över hela linjen! Finns det ingen normalbegåvad politiker, som kan föreslå att dessa RUT-pengar läggs på skolan, och att alla barn som behöver det får hjälp. Viljan saknas! Visst är det fint med en bred bas lågutbildade – som ”prioriterat bort” skolan – så över/medelklass kan få billig arbetskraft… 

Idiotiskt placerade apotek, utan att ha alla nödvändiga mediciner, har vi pratat om tidigare. Jodå, ett återkommande ämne! Det som kommit fram i dagarna är att ute i landet kan patienter bli utan medicin i flera dagar, andra måste åka till grannstaden för att få medicin! Inte klokt! Säga vad dom vill men så var det inte förr… det enda som kunde saknas ibland var veterinärpreparat, men dom beställdes och kom efter någon dag… Varför säger inte makthavarna som det är: att de människor i vårt land som inte är välutbildade, välbetalda ska inte ha någon sjukvård eller skolgång. De ska bara bidra till att de som redan har, ska få mera! Så kan man inte säga… vi måste ju tänka på vår humanistiska och demokratiska självbild i vårt välfärdsland!

Nej, det vore skönt om kulingen blev en storm som sopade rent i ministeriernas och kansliernas korridorer! Tror du räcker med storm? Det behövs nog mer… ett sönderfallande EU, ett USA på dekis, ett aggressivt upprustande nationalistiskt Ryssland och Asien som den nya ekonomiska stormakten tätt följd av Afrika… 

Kan jag få en påtår? Jajamänsan och så tar vi en kaka till. Vi kan behöva lite socker… Det känns hela tiden som om allting går åt ”fel” håll, varför är det så?

Jag läste eller hörde att Timbuktu hade givit en konsert någonstans uppe i Norrland,  i en by med en handfull invånare. Konserten drog till sig 1500 personer, och vinsten  går till en bakugn i byn och resterande till en skola i grannbyn. Apropå, ”rätt” håll, eller… Och han är ju dessutom skåning… Det är mycket man kan göra för landsbygden, om någon bara vill! Kanske ska man rösta på Timbuktu i nästa val? Kan du väl… Skulle kanske bli en bra stadsminister. Det tror jag inte han vill, men man vet aldrig… Säg det med toner och inte med ord, skulle kunna bli hans slogan. Det är vi nog inte mogna för än… förresten låter det inte som en slogan för Victoria när hon blir drottning. Modernt, nyskapande, ungdomligt… Valspråk, heter det förresten i dom kretsarna.

När jag är inne på kungligheter… visst är den falska enkronan där kungen tituleras ”horkarl” lite rolig respektlös konst? Den är tydligen välgjord, kronan, så då är det väl konst. Annars tycker jag att konstbegreppet har vidgats så mycket att allt ingår. Och inte kan väl kungen stämma upphovsmannen för ärekränkning? Kanske, jag vet inte.

Sista kakan är din, Viola! Tack!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En korrumperad stat!

  1. Ante skriver:

    Väl skrivet om RUT-bidraget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s