Staden och landet

Hej Elin! Vad fina dina grönsaksland är! Visst är dom. Det är sommarens envisa regnande, men löken gillar det inte! Och blommorna ska vi inte tala om! Många gillar också regnet, men pelargonierna längtar efter solsken och värme. Som jag!

Du, Elin! Jag har funderat på det här om landet och stan. Numera bor det endast 10% av befolkningen på landet och alltså 90% i städerna. Det var tvärtom vid förra sekelskiftet. Ja, vi har flyttat, samhället har förändrats, livsmedlen produceras inte längre småskaligt i Sverige… Det är ”jordbruksindustrier” och stordrift som gäller här hemma och ofta är det billigare att importera från andra sidan jorden och så pratar vi om miljön… och öppna landskap…  Samtidigt som våra åkrar  blir skogsmark igen… Det mesta av våra skattepengar går till storstäderna och dess infrastruktur, som någon politiker mycket riktigt noterat. Så är det! Vi har gått på att dom är viktigast…

När euron kollapsar och krisen är ett faktum överallt i västvärlden, när import och export inte längre fungerar, hur ska då vårt land klara försörjningen? Tror du nå´n har tänkt på det? Det händer bara inte… precis som kärnkraftverk som inte kan haverera… Tänker dom!

Inom sjukvården har man gått över till engångsmaterial sedan länge. Vad var det för fel på autoklaver? Allt rostfritt, sprutor m.m. skänktes till Polen, tror jag det var, på 70-talet. Det lär finnas förråd så att vi klarar oss en vecka. Nästan allt som behövs köper vi utifrån. Men när det inte går länge? Då blir det bara sjukvård till ”viktiga personer”. Politiker, kungahuset och överklassen… och polisen! Jo, kan så vara , men hur länge? Finns det inte  artiklar , så finns det inte. För dom speciellt utvalda finns alltid det som behövs… På nå´t sätt ordnas det!

Hur blir det med mat? McDonalds-generationen blir smal… och tvingas lära sig äta grönsaker och dricka vatten! Jag hörde att endast 1½% av vår befolkning har växt upp på en lantgård. Vi hämtar hit utbildade agronomer och lantarbetare ifrån de baltiska staterna, då inga svenskar vill utbilda sig inom detta område. Är det lågstatusjobb, tungt eller bara allmänt taskigt betalt? Eller vill alla bo i stan? Så kan det vara, faktiskt. Det är svårt att få exempelvis läkare till landsbygdens Vårdcentraler, det kanske inte är så glamouröst…

På den tiden då vi hade ett s.k. försvar och allmän värnplikt fanns det (finns det idag?) kris-och katastrof-förråd på på några platser i landet. Undrar om det finns mer än olja, bensin och diesel i våra ”hemliga” bergrum? Mat? Det innebar att om inte transporterna fungerade i landet,  så skulle några samhällen ha mycket mat, andra ingenting. Så skulle det säkert kunna bli… Undrar om det finns nå´n beredskap alls för nationella katastrofsituationer?Ja, jag vet inte längre. En gång visste jag, men inte nu.

Det tycks som våra riksdagsledamöter har noll intresse utav vår landsbyggd. Jodå, lite intresse några veckor om året för rekreation. Dom vill ha sommarstugan där med lugnt läge vid en liten sjö… De vill bara att malmen i norr ska brytas och att vinsterna ska gå till huvudstaden. Såklart! Historien visar hur olika samhällssystem avlöser varandra, fram och tillbaka. Kanske ska vi backa, och låta de stora städerna bli autonoma. Bygga murar runt om. Fan, vi håller på… Biltullar!  Som hårt drabbar landsbygdsfolket som är beroende av bilen för jobben finns i stan… Lämna landet åt dem som vill bruka det. Det finns många duktiga odlare bland våra invandrare, många är också duktiga på att odla i samklang med naturen.

Förr skulle de stora städerna stå för säkerheten, skydda mot fienden. Idag har vi ju inga sådana. Vi har massor med fiender! Alla gifter, alla konstiga kemikalier, stress… men städerna ger dåligt skydd där…Kan så vara, men mot de fienderna hjälper inte militär.  Vi har, om jag förstått det rätt, idag ingen försvarsarmé, endast anfallsstyrkor som tjänar NATO, fast vi inte är medlem där. Det är pinsamt, hur kunde det bli så… utan diskussion? Kan det kallas demokratiskt fattade beslut?Nej, vi som vill ha bort allmän värnplikt ville i stället ha en samhällstjänst för alla kvinnor och män mellan 18 och 20 år.

Alltså låt alla som vill skapa en levande landsbyggd, få odla och ha djur så länge som de sköter det väl.  Många utav våra invandrare har säkert erfarenhet utav lantbruk. Det har dom! Avkastningen kan sedan säljas till till de solitära städerna. De som bor på landet ska vara skattebefriade, vad det gäller pengar som går till all den kultur, tunnlar och annat som väldigt många aldrig kommer i närheten utav. Har du missat att Stockholms – vårt ”ekonomiska hjärta” – trafiksituation är hela landets angelägenhet? Hur det nu kunde bli så… Hur många svenskar har aldrig varit i huvudstaden tror du? En del… och tom jag har suttit fast i stillastående bilköer på Essingeleden… ett par gånger. Vad de här tankarna går ut på är egentligen HUR SKA VI FÅ EN LEVANDE LANDSBYGD igen. Usch, en så svår fråga! En levande landsbygd kräver andra ekonomiska prioriteringar än dom som görs idag. En landsbygd som kan försörja landets befolkning! Det är mat vi lever utav. Inte TV, ifones, såpor och nya kläder varje vecka. Så du pratar! Lever vi inte av tillväxten…

Vad kul om vi får en levande landsbygd och kan bli självförsörjande på mat och alternativ energi. En vacker vision! Och en ny nationalsång! Hur var den Lundells visa om Öppna landskap? Den tar vi! Vänta lite… en kaka till och lyssna!

Visst är den fin… och ett tungt förslag vad gäller ny nationalsång!

Mer kaffe? Ja tack! Fem droppar, tack!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s