Stress! Ett måste?

Hej Elin! Hej du!

Är du stressad?  Självklart, annars är man väl lat och onyttig, eller?

Hörde något på radion om hur man ska lära 4-åringar en metod att slappna av- antistress!!! Ja du hörde rätt! På dagis ska man nu lära barn att hantera stress. Ja du milde… och hjälper inte stresshantering sätter vi diagnoser och medicinerar. En gång var det allergier och det skulle allergisaneras, nu är det bokstavskombinationer som kräver piller… Mode?

Om barn är stressade ner i så låga åldrar, borde man väl forska på vad det är som stressar dem och ändra på de förhållanden som orsakar stressen?  Vi vill inte veta varför, eftersom det kräver samhällsförändring så vi människor kan leva i det. 6-timmars arbetsdag och föräldrar som lappar över varandra, så att barn inte behöver vara så länge på dagis? Nå´t så´nt kanske,  eller… men det krävs förändrade värderingar och en annan politik som tar mer hänsyn till människorna än till tillväxten, gubbarna och kapitalet.

Mindre grejer och mer tid? Precis, men det krockar med den heliga tillväxten.           Mindre TV och färre aktiviteter? Har inte varje barn rätt att ha tråkigt? Jo, så borde det vara, men den ses som bortkastad improduktiv tid… Tråkigheten är kraftigt underskattad. Den är livsviktig. Det är i den långsamma tråkigheten vi kommer i kontakt med oss själva, blir helare och mer kreativa människor som hinner se och uppleva världen och allt som finns där…

Ska vi unna oss en snabb kopp nu, med snabbmicrad bulle? Ja tack, det verkar vara en avstressande handling. Om vi inte dricker för fort och tuggar bullen ordentligt…

Stress behandlas och diskuteras i den ena tidskriften efter den andra. Det och bantning!Farlig stress och positiv stress. Kan vara samma sak… typ ”duktiga flickor” gör det som är roligt alldeles för mycket  och för länge och går in i väggen – av stress!

Stress under längre tid orsakar bukfett läste jag någonstans. Det och ölandet! När jag häromdagen satt och tittade på människor, som samlats i stan, unga, gamla, magra, kraftiga så slog det mig att de flesta hade för mycket utav det farliga bukfettet. Så är det! Det är på magen det hamnar, det som inte sätter sig under hakan…

Är de flesta människor idag så stressade att det kommer att påverka folkhälsan? Och samhället, tror jag, på flera olika sätt. Fysiskt och psykiskt. Vi får sjuka kroppar och mår så mentalt dåligt att vi fattar korkade beslut, inte orkar ta in världen eller bry oss… och då går det illa för dom flesta av oss!

Det är kanske dags att studera Gandhis dieter också förutom allt annat. Varför inte? Indisk mat är god… och oftast vegetarisk!

Det finns en bulle kvar, ska vi dela den?

Nej ta du den. Jag är mätt!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s