Idétorka?Eller mörkade visioner?

Hej Elin! Hej Viola, du kom precis lagom när sista nattgästerna just åkt hem! Nu tar vi middagskaffe!

Det kanske blir lite sol mellan skurarna idag. Kan man hoppas på det, tro? Men det är varmt i alla fall.

Lyssnade på God morgon världen för en stund sedan. Det missade jag idag. Nattgästerna, du vet… Frukost…

Det rapporterades ifrån Almedalen. Återkommande var att man talade om idétorka. Själv har jag hävdat att det finns inga drömmar och visioner i politiken. men jag tror att jag har fel. Det finns visst både drömmar och visioner, men de finns i en dold agenda.

Fan också, det har jag trott sen länge, att det är omöjligt att vara nog misstänksam mot politiker. Dom säger det som passar och det vi förväntas svälja och acceptera för att återvälja dom i sann demokratisk anda… vi ger dom mandat… sen kör dom sina egna race… som demokratiskt valda…

Det berättades att Sverige är det land som mest och snabbast har privatiserats utav  EU-länderna. Inget land har som vårt, släppt kontrollen över skolan. Vi är tydligen bäst i klassen på att vara sämst!

Sverige/vi vill alltid vara bäst i klassen, vad det betyder beror på omständigheterna… Idag betyder det bl a att slaviskt följa EU-reglerna, fjäska för världens växande ekonomier och det globala kapitalets krav.

Den vision som hägrar och som vi inte hör eller ser, kan man inte presentera för folket. Det var längesen jag trodde på politikernas teater… Det är därför jag inte röstar längre. Vad skulle folk säga från vänster till höger om man gick ut och sa t.ex: Invandrare och personer med dåliga skolbetyg och låga löner  ska inte ha rösträtt!  Ni måste arbeta som kineserna, fler timmar för lägre lön, ingen sjukpeng och ingen pension. Annars kan Sverige inte konkurrera och den rika 1% kan inte få in mer i sina lador! Svenska kvinnor måste föda flera vita medelklass pojkar för att säkra framtiden! Alla bidrag måste bort, för det är inte människovärdigt att man ska få utan att arbeta! Feta, rökare, alkoholister samt de med välfärdssjukdomar såsom diabetes, kärlsjukdom m.fl ska inte ha någon gratis sjukvård, då de har orsakat det själva genom frosseri. Men i det tysta, och i samförstånd, kan Gamla och Nya arbetarpartiet med sina stödgrupper och med stöd utav fackföreningsrörelsen arbeta fram, mot sina, för oss osynliga visioner.

Du har så jävla rätt! Precis så är det och det gör mig så vansinnigt förbannad och vanmäktig… Det finns inga motkrafter. Hur mycket orkar vi med innan vi gör något? Eller är det för sent?

Vart tog vårt goda, solidariska samhälle vägen? Hur har det kunnat nedmonterats så snabbt? Varför regerar inte människor?

Alltför många har det fortfarande för bra.  Alltför många tror att arbetslöshet, sjukdom, ålderdom och olyckor bara drabbar  ”andra” och aldrig oss själva. Alltför många har så dålig självkänsla att  vi inte vågar tänka själva eller lita på våra känslor. Vi vill tro och har uppfostrats i tron att politikerna/makthavarna vet bäst, har störst kunskap, bredaste överblicken och alltid vill vårt bästa. Vi får alltid höra uppifrån att vi har det så bra… Fast på 80-talet fick vi höra att vi svenskar hade det så mycket sämre än andra länder i EU. Vi betalade mest skatt, och maten var dyrast.  Ja, jag minns det! På det sättes lades grunden till den nya tiden som är här nu med rå kapitalism och nermonterat människovärde, men vi förstod inte det då… Vi trodde välfärd, jämlikhet och solidariet var oförstörbart. Det var det inte! Inte sa man att vi då hade en gratis (nästan) sjukvård och en bra sådan, en bra skola för alla. Telefon och järnväg som fungerade.

Vi  förväntas  vara ”positiva” och säga ”ja” till det mesta, för att inte vara besvärliga ”negativa nej-sägare” med samarbetssvårigheter, när vi nu bor i världens bästa, mest demokratiska och jämställda land. Alltför många flyr in olika bruk/missbruk för att kortsiktigt klara av livet, alla krav och slippa tänka… Alkohol, knark, arbetsnarkomani, kroppsfixering, sex… 

Är vi redan en klonad grupp som beskrivs i Du nya sköna värld? Ett lämmeltåg som går mot avgrunden? Hur har vi kunnat gå på myten att ensam är stark?

Därför att ibland tycks det fungera, mycket sällan och på kort sikt… Därför att det tjänar maktens syften med ensamma individer som idogt strävar mot ouppnåliga mål – som skulle kunna nås gemensamt och då hota Makten! Tror jag…

Vi är gruppvarelser!Många utav oss klamrar oss fast vid släkten fast vi vet att den är värst? Det är svårt med släkten idag. Förr var släkten viktig, den ställde upp, tillrättavisade och fungerade som socialt och ekonomiskt skyddsnät.  Vi har levt våra liv i ett samhälle där släktens funktion övertagits av staten, genom  pensionssystemet, äldrevård, barnomsorg… typ välfärdssamhället, som gjorde släktbanden onödiga. Istället bygger vi upp våra relationer på kärlek och vänskap. Eller ställer upp bakom ett fotbollslag, även om vi aldrig har sparkat på en boll? Funkar för en del. Ritualiserade stamfejder. En religiös sekt?  För dom världsfrånvända ”djupingarna”?

Varför kan vi inte lika gärna ställa upp för något som skulle gagna de flesta?                       En himla bra fråga! Kanske för att det blivit ”fult” och luktar solidaritet, socialism eller det värsta kommunism… Tänk bara på Stalin! Usch… visst, han var inget rolig…                           Det skulle ju gagna egoisten och individualisten också!                                                          Dom allra flesta skulle tjäna på det, men samhället skulle bli mer jämlikt med minskade klassklyftor och superkapitalisterna skulle få några miljarder mindre… det kan dom inte riskera!

När får Sverige en stjärna på Stjärnbaneret? Det dröjer nog! Då skulle ju plötsligt våra politiker bekänna färg och spela med öppna kort. No, no no… men det blir väl som med vårt hängivna NATO-stöd, så det blir en osynlig förnekad stjärna som bara syns för dom invigda!

En kaffeskvätt till? Ja tack!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s