Dagens ungdom grundluras

Hej Elin! Får jag komma in och kura ett tag? Vilket härligt regn vi har fått. Det inbjuder till att göra ingenting. Bara vila, kura och småprata med någon över en kopp kaffe. Kom in, kom in… roligt att du är tillbaka.

Om man följer den internationella statistiken så dalar Sverige från de höga platser vi har haft, snabbt nedåt.Så är det, men varför reagerar vi inte? Varför läser vi om detta, gör en trött axelryckning och fortsätter som om inget hänt? Tror vi inte att det gäller oss?

Tyvärr är det välförtjänt så vitt jag kan bedöma. Vi har gått i en skola som hela tiden omorganiserats, precis som sjukvården. Det var folkskola, enhetsskola, yrkesskola, realskola, gymnasium, komvux. Vad mer? Jag har haft bokstavsbetyg och sifferbetyg. Jag med! I alla skolformer har jag avkrävts kunskapsredovisning. Läxförhör, oförberedda och förberedda prov. Usch ja! Dagens dramatik som gav lite puls – oförberett prov! När man skulle söka till läroverk var det en huvudvärk vad man skulle välja. Vi hade tre val: Reallinjen, samhällslinjen och latinlinjen. Det var svårt nog. Och jag valde fel! Eller rätt, beror på hur man ser det… Se hur barnen hade det och nu barnbarnen har det! Hur många linjer kan de inte välja mellan? 10? 50? 500? Det är så många att dom inte orkar tänka, dom skiter i skolan! För övrigt är skolan en seg, energifattig dagförvaring av våra barn, där alla är nöjda om dom presterar godkänt… Varför anstränga sig om ändå ingen tror på dom eller förväntar sig nå´t? 

För några år sedan kom det en forskarrapport som visade att hjärnans framlob är inte färdigutvecklad förrän i 21-årsåldern. Vilket innebär att man inte kan göra riskbedömningar, inte välja. Forskarteamet rekommenderade därför  att antalet linjer på skolan skulle reduceras kraftigt, och att föräldrar skulle, naturligtvis tillsammans med barnen, välja linje. Gjordes detta? Nej. Istället startade privata skolor, vars huvuduppgift oftast är att göra vinst och dela ut till ägarna. Vem får betala? Jo eleverna. Förhoppningsvis finns det skolor som lever upp till sitt åtagande, men många gör det inte. När jag ser hur låga krav som ställs på gymnasienivå, så förstår jag att eleverna inte klarar universitetsstudier senare. De går ut utan en behövlig grundkunskap. Det är säkert olika faktorer som har spelat in här. En är att tidigare arbetarregering, inte bara har skämts för sin fattiga bakgrund, utan önskat se att ALLA ska kunna bli akademiker. Att vara akademiker innebär inte automatiskt framgång och lycka, men det var roligt att studera… Vare sig eleverna vill det eller ej. Eftersom inte alla vill eller kan, så har man sänkt ribban, så den är långt under marknivå. Varför höjde man inte, förstärkte värdet utav handens arbete?  Det var inte ”fint”, vet du, manschettyrke skulle det vara… Mamman till en av mina barndomsvänner stod i tvättstugan på 50-talet och menade att hennes döttrar skulle minsann aldrig behöva tvätta blåkläder…  Dom döttrarna har tvättat mycket blåkläder…När det krisar till sig, så är det bönder, elektriker, rörmokare, sömmerskor, bagare,skomakare, sotare, vårdpersonal m.m. som behövs. Varför får inte dagens ungdom veta att det är viktiga yrken? Det är konstigt!Utan den kompetensen stannar vårt samhälle. För att göra denna situation än värre, så tillåter man att skolan privatiseras. Det har jag aldrig accepterat!  Skolan ska vara statlig och lika över hela landet. Det är statens ansvar att se till att ungarna får den kunskap dom behöver. Att våra skattepengar ska kunna bli vinst, som lämnar landet. Hur har vi kunnat tillåta det? Sossarna tycker det är bra! Tillsammans med Alliansen förstås, var finns skillnaden? Vi lär ju vara en demokrati, så då borde vi väl kunnat förhindra det? Demokrati , tror du fortfarande på sagor? Men det är väl som i så många fall, när man vill nå en person i ansvarig ställning, så hamnar man i en telefonkö. Där blir man hängande tills pensionen är slut. Inte kan man då ändra något.

Problemet är att våra lurade ungdomar går ut i vuxenlivet utan kunskap och utan utbildning, och blir arbetslösa. Hur länge? Hur ska de utvecklas? Okunniga? Obehövda? Med drömmar om att bli fotbollsproffs eller  schlageridoler? Hur kan vi släppa ut en hel generation så dåligt förberedda för livet? Makthavarnas barn klarar sig… Dessutom för att strö salt i såren, så får de veta att det är deras egen skuld. Alla kan! Bara man vill! I fan heller att det är så. Nej, så är det inte, men om man intalar sig det så blir livet enklare och vi kan ”köra på”…

Dagens makt, vem den nu än är, har lyckats med  att splittra och härska som aldrig förr. Vi är avlyssnade och fotograferade var vi än befinner oss. Sekretess och integritet talas det högt och lågt om, men för vem? Hur ska man få till en förändring, när det är stört omöjligt att nå folk. Det är väl bara ABFs föreläsningar som samlar folk. De är bra och till intet förpliktande. Vi får nog invänta de förlorade generationernas ilska och vrede, stötta dem med vad vi då kan.

Vad kan vi göra? Ta en kaka till…

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s