Hur används våra skattepengar?

Hejsan! Har du kaffepannan på?

Jajamänsan!

Har du lyssnat på radion idag? Det var kanske gårdagens nyheter , men nya för mig.  Nu kommer kvartalsrapporterna från de börsnoterade företagen. Miljardvinster! Nordea har en större vinst än tidigare.  Men går de vinsterna till statskassan tro? Det tycks som strömmen av pengar bara går ifrån statskassan, som fylls med änkans skärv.

Dom ska dessutom minska på personalen och sparka folk… för högre vinster! Visst är det äckligt! Och inte behöver dom bry sig om Riksbankens sjunkande/låga reporänta för det stora räntegapet är bara såååå lönsamt… Ju större desto bättre! Och det är vi som betalar! Undrar vart pengarna tar vägen, för direktörerna kan väl inte ta alla?

Volvo gick också med en dundervinst. Jag undrar om de fortfarande betalar 8% i skatt? Jag betalar 30% och det gör väl du också?

Företagen måste ha previlegier annars flyttar dom och så blir vi arbetslösa… Dom har billigare el också… Det är mycket samhället ”bjuder på” för att få arbetstillfällen. Påminner lite om det gamla ståndssamhället med ett skattebefriat frälse… som skulle ansvara för landets försvar som motprestation…  ska vi recycla den tiden också och kalla den för ”nytänk”?

Statliga exportrådet hade också gått bra. Och vad gjorde de? Jo, de betalade ut  flera miljoner till nuvarande  och tidigare VD! Det är nu förbjudet att dela ut bonusar i statliga företag, men att dela ut miljoner i kompensation gick bra. Vad är skillnaden?

Det hänger på orden… men att ändra ett ord betyder inte att nå´t ändras på riktigt. Så är det med mycket. Det mesta, faktiskt! Och det mest osannolika VI GÅR PÅ DET. Varje gång!

Domstolarna i vårt land går på knäna. De har för lite personal för att möta den nya trenden att alla kan anmäla allt (amerikanska modellen). Ärendena hopar sig, och väntetiderna är omänskligt länga. Det finns de som väntat i fem år!!! Företag som inte kunnat starta för att rätten inte givit klartecken.

Lilla USA, det är vi det! Fast 10 år efter… Kan inte påstå att jag gillar utvecklingen, men många gör tydligen det…

Nu finns det de som stämmer staten, och får då ersättning från staten för att denna inte hållit de tider som är bestämda  för att ärenden ska behandlas – 6 månader i Sverige och EUs anvisning är ett år. Så då går våra skattepengar till skadestånds ersättningar, i stället för att i tid se till att domstolarna kan utföra sina jobb.

Så blir det ju! Ibland räcker det inte med att ”effektivisera”, det finns fortfarande gränser för vad en människa kan prestera.

Dessa , som jag ser det, felaktiga skatteflöden skulle i stället användas till att bygga hyreslägenheter. Små lägenheter så att barn inte behöver bo hos sina föräldrar tills de ska in på ålderdomshemmet ( som inte finns). Så att flyktingbarn och studenter får en egen bostad. Blir det pengar över så bygg fritidsgårdar. Det skapar bostäder och arbeten.

Jag förstår inte varför det inte byggs bostäder, små hyreslägenheter för ungdomar och för folk som vill bo billigt. Då får vi också valfrihet! Ett billigt boende ger pengar till annat… Men det går inte att bygga billiga bostäder, sägs det. Kan vi inte importera billiga hus från Kina?

Det är sjukt att vi blir myndiga vid 18 men inte kan flytta hemifrån förrän vid 30… eller 40… Ungdomarna borde protestera och ställa krav. Varför gör dom inte det? Varför är vi alla så fogliga förresten?

Landstinget säljer en vårdcentral för 700 000 kronor, mindre än vad en etta i  huvudstaden kostar. Samma vårdcentral sälj fyra år senare för 20 miljoner!!! Det är ju sinnessjukt!

Precis! Men några rikingar blev glada… dom röstade säkert på Moderaterna… Hur är et möjligt att så enkelt och lättvindigt sälja ut vår gemensamma egendom? Är det lika lätt sen att förstatliga den igen… borde det vara faktiskt, men då blir det väl liv i luckan…

Har Mammon tagit över statsapparaten? Ska folk som arbetar och betala skatt behöva se hur deras pengar går direkt ner i girighetens gap?

Annars får vi blunda. Alltför många gör tyvärr det! Vi uppmanas vara tacksamma att vi har jobb och vi ska inte hänge oss åt ”den svenska avundsjukan” utan lita på att våra demokratiskt valda politiker förvaltar våra skatter och landets ekonomi på bästa sätt. Vi anses inte förstå så svåra saker…

Det gör ju att människor inte vill betala skatt. Skatten som har varit Välfärdssveriges gemensamma och billiga försäkring, för att vi alla skulle få vad vi behövde.

Självklart! Visst sjunker skattemoralen… annan moral också för den delen! Visst känns det tungt att betala skatt och sen inte få den vård  och omsorg man behöver. I det nya Sverige låtsas vi att alla är unga, friska och starka med välavlönade jobb, privata försäkringar, obegränsad valfrihet och med ett oändligt behov av konsumtion!

En annan nyhet var att en tredjedel utav de som dött i motorcykelolyckor hade inte körkort. När jag hörde det, tänkte jag; Ja, och två tredjedelar av dem som dog hade körkort, men de dog i alla fall.

Nu var du rolig… Vi ska tyvärr alla dö. Med eller utan motorcykel eller körkort…

Arbetsminister Lööf, som är ung, och har en lön på 150 000 kronor/månad,  om jag är rätt informerad, kommer med förslaget att ungdomar ska ha lägre ingångslön. I vilken värld lever hon? Har hon någon gång träffat dessa ungdomar som gått arbetslösa en längre tid?

Vi är i snabb takt på väg tillbaka till ett gammalt klass/ståndssamhälle, men Annie är väl för ung för att se det… Hon tror det är nytt! Undrar om hon skulle vilja jobba som partiledare för 30 00kr/månad bara för att hon är ung…

När jag besöker någon som har TV så kan man ge sig den på att det är ett meny /mat program som visar sig. Den ena rätten är godare, vackrare, lyxigare än den andra. Är det inte dags att visa program om hur man blandar bark i bröden?

Skyldig! Jag kollar matprogram men förstår inte hur folk orkar hålla på med så avancerad matlagning och så tycker jag det är för mycket alkohol med också. Det ska vara vin eller öl till allt… Vad är det för fel på vatten? Förresten, snart blir det inne och status med stenugnsbakat barkbröd som dessutom innehåller mycket fibrer och lite näring. Nå´t för LCHF:arna kanske… men dom köper väl mandelmjöl. 75 spänn för en liten påse…

Nu ska jag inte sitta här och gnälla längre, men innan jag går ska jag berätta något som jag tyckte var både roligt och intressant. Ebba Witt-Brattström professorn i litteraturvetenskap , du vet, den gamla Gr.8:an. Ja, hon är en alert tant! I en föreläsning talade hon om hur det är litteratur av och om mannen, som skapar litteraturens indelning: män har skrivit om Gud och hans son- det kallar man religion; om mannens varande- det kallas filosofi, om mannens villkor- vilket är politik. Kvinnor skriver om allt i ett. kvinnor använder ironi för att kritisera mannen och avkönar män då de återger dem i naturlig storlek. Den föreläsningen drog ner många skrattsalvor.

Så är det! Och det männen skriver anses vara stor konst, generationsromaner och gud vet allt som ska läsas av alla… och få Nobelpris… när kvinnor skriver är det ”kvinnolitteratur” och läses av andra kvinnor…

Tack ska du ha för kaffet och alla kakorna!

Säkert du inte vill ha en tår till?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur används våra skattepengar?

  1. en tant till skriver:

    Håller med

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s