Är samhällen företag?

Hej! hur har dagen varit? Usch vad ruggit det är. Har du tänt i spisen?

Jo tack, dagen har varit fylld av plikter och kallt har det varit också! Tänt i spisen? Nej, tände några ljus… tills katten brände svansen.

I dag hörde jag några grannar stå och prata i trappen. De hade läst något som den där Löfven hade skrivit. Han hade tydligen sagt något om att vi måste forma oss efter arbetsmarknaden.

Vi  ska ju se till att vi är anställningsbara, vad nu det betyder…

Ja jag vet inte precis hur det var, men det lät som de refererade till Reinfeldt tycker jag.     Vidare lär han visst ha skrivit något om att ett samhälle är som ett företag.

Han gjorde en jämförelse med ett företag. Om det ska bli framgångsrikt måste man förutom sunda finanser investera för framtiden och inte bara betala skulder… Och så handlade det mest om nya affärsidéer, produkter och tjänster… modern tillväxtpolitik, vad nu det betyder, som ska stärka konkurrenskraften… Och så ett fördjupat samarbetet med näringslivet, fackförbunden och forskningen… jaja… kunde även Reinfeldt ha sagt. Vad är skillnaden egentligen?

Förresten hur rimmar denna ständiga tillväxt med klimathot, begränsade resurser och miljötänk? Det var mycket som inte nämndes!

Om ett samhälle är som ett företag, och detta går dåligt, och medarbetare måste sparkas, vad händer då?

Detta ser han nog som en omöjlighet för en sosseregering… åtminstone låtsas han det!

Finns det då fortfarande något skyddsnät för dem som inte får vara med längre?

Det sa han inget om, men han pratade om att livskvalitén försämras och att arbetslösa ofta mår dåligt… sen fortsatte han med dom offentliga finanserna och Sveriges förmåga att finansiera skola, vård och äldreomsorg. 

Hur då? Genom att fortsätta sänka skatter? Hålla nere löner för de lågavlönade?

Han sa också sossarna vill öka möjligheterna att få jobb och då skärps kraven på dom som får stöd… Dessutom tycker han att allt annat än full sysselsättning är ett slöseri med resurser. Det kan han ju ha rätt i, men ”full sysselsättning” är en omöjlighet, då skulle samhället bli helt statiskt… och det vill vi ju inte! En arbetslöshet på ca 4% anses bra och nödvändigt för lönenivåerna och rörligheten på arbetsmarknaden. Och hur ska dom procenten – arbetskraftsreserven – försörja sig? Med skärpta krav… hur äter man dom?

Ska man ta ifrån dem medborgarskapet, som åker ut ur Företaget Samhället? Ska de forslas bort i avkrokarna, så att de inte syns? Ska de avlivas för att inte ta på tärande samhälls/företagsresurser?

Ja du, arbetslösa finns inte i hans värld, tror jag, sjuka då? så vad vi ska göra med dom vete Gudarna. Men dom arbetslösa är nödvändiga… lika viktiga som dom som jobbar, faktiskt. Och alla övriga som av olika skäl  – ålder, sjukdom, ungdom, barn – inte kan jobba, dom gör vi osynliga…  det är det värsta straff som kan drabba ett flockdjur och leder till döden. Så praktiskt…

Hur smakade kaffet? Det var ekologiskt, fairtrade mellanrostat idag… var det inte lite mesigt?

Ja, några böner till kan du nog lägga på.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s