Reservdelar?

Hej Elin! Vilket väder!

Usch ja, tar det aldrig slut?

Jag drog faktiskt på mig långkalsonger innan jag promenerade hit.Snöblandat regn och blåst är ju inte det man längtar efter.

Trevligt i alla fall att du vågade dig ut! Stäng dörren fort. Hatar kalldraget.  Var har jag lagt mina raggsockor?

Jag låg och läste till fyra i morse, och sov till tio, så det blev brunch i sängen. Härligt!

Vad var det som var så spännande? Kaffe?

Tack! Jag vill bara ha en slät kopp. En deckare förstås.

Säkert?

Debatten om surrogatmödrar sitter som ett skavsår i mina tankar.

Det är mycket som skaver nu för tiden…

Vet du att det är bara Vänsterpartiet och kristdemokraterna som säger nej till att tillåta surrogatmödrar?

Kunde tro det, inte det minsta förvånad. Ibland går ”ytterligheterna” ihop fast utifrån helt olika ideologier, om vi nu har ”ytterligheter” i svensk politik…

Inte ens F! kunde säga nej, trots att de säger nej till prostitution.

F! har problem här eftersom HBTQ-frågorna är en så stor del i deras program och då måste ju självklart bögar ha rätt att bli föräldrar genom att köpa en livmoder…

De två arbetarpartierna, som borde vara ett, tillsammans med de övriga ska tillsätta en utredning.

Ständigt dessa utredningar. Ett sätt att slippa ta ställning, förhala… och så småningom få alla att glömma… och skulle nån minnas så pekar man på utredningen, att man gjort nåt…

Detta trots att EU har sagt nej till handeln med surrogatmödrar. Jag trodde att EU´s regler och direktiv gällde, men Sverige har ju inte brytt sig om EU´s gamla direktiv ”lika lön för likvärdigt arbete”, så då behöver man ju inte heller bry sig om förbud mot denna nya marknad.

Men kära du, har du missat att vi nästan jämt blint och direkt lyder EU-direktiven. Vi är oftast bäst i klassen när det gäller beslut som gynnar makteliten – den ekonomiska och politiska – men lite långsammare vad gäller beslut av moralisk karaktär och dyra beslut som inte helt stöds av globala investerare eller beslut som skulle kunna skrämma bort väljare och/eller ge en bild av Sverige som vi inte vill ha!

Surrogatmammor är en sån fråga, tror jag.

Kajsa Eikis Ekman har skrivit en bra bok i ämnet VARAT OCH VARAN. Kvinnliga läkare har satt ner foten och sagt nej. Deras motion till läkarförbundet slogs ned. Varför frågar man sig? RFSU är för, vilket har gjort att ROKS har lämnat dem. Tack och lov så har även Sveriges kvinnolobby sagt nej.

Har du diskuterat med dottern nu igen?

Nej, jag får vänta tills jag sansat mig lite.  Men slutordet får väl spermieproducenterna  i riksdagen. De som så länge förhindrade att män skulle få sterilisera sig i vårt land.

Självklart!

En sådan bra person som Birgitta Olsson, EU-ministern,  är i princip emot, men om någon av välgörenhet och barmhärtighet vill ställa upp som surrogatmamma, så är det OK.

Hon kanske tänker på specialfallen, när en ung kvinna pga  exempelvis sjukdom eller missbildning inte kan få barn, så kan hennes mamma eller systrar bistå med livmoder…

Vad kan det bli för psykiska konsekvenser utav att inte ha något med det barn att göra som man fött med sitt blod, sina hormoner under nio månader?

Det löser vi genom att förneka ”sitt blod” och göra allt till nå´t socialt… eller kalla det för tidiga adoptioner… eller nå´t…

Det som man inte ser i debatten är att det är INGEN MÄNSKLIG RÄTTIGHET att föda barn.

Egentligen borde vi diskutera ”rättigheten” att bli förälder och att livet inte är rättvist alla gånger… men det är ju lätt att säga för oss som har barn!

Men frågan är svår eftersom biologiska barn är vår enda och säkraste väg till ”odödlighet” som vi känner till… dessutom kräver skapelsen, biologin och själva livet att vi reproducerar oss och skapar mångfald i genblandningarna för människorasens optimala fortlevnad… Därför är det så svårt att vara ofrivilligt barnlös, tror jag, och till detta kommer ett socialt tryck att skaffa barn, i synnerhet för kvinnor… samtidigt som det ställs stora krav på vad som krävs av kvinnan för att bli värdig moderskapet. Konstigt!

Vad säger barnkonventionen?

Den är bara viktig när det passar oss? Eller…

Hur påverkas barnen utav detta i framtiden?

Vi vet nog inte, men släktforskning kommer att bli en besvärlig hobby… såg dessutom i en tidning att en man som startade ett center för spermadonationer på 40-talet själv lär vara far till 1000 barn…

Ska barn bli en ny handelsvara?

Är dom redan i viss mån, men det blir värre…

Surrogatmödrarna?

Alternativ till traditionell spermiemottagande oral/vaginal prostitution för fattiga kvinnor. För inte skulle väl t ex. kronprinsessan Vicktoria ställa upp… för den goda sakens skull.

De biologiska föräldrarna när barnen blir besvärliga tonåringar?

Icke-biologiska föräldrar kan alltid skylla ifrån sig. Det måste komma från ”dom andra”, antyds det ofta, när ungarna inte artar sig som förväntat och adoptivföräldrar kan dessutom hänvisa till eventuella trauman före adoptionen. Dom alltid skyldiga föräldrarna är dom som har uppfostrat biologiska barn.

Ja, men i dessa fall kan det vare åtminstone en biologisk förälder.

Hur ska man om detta accepteras, kunna förhindra att pengar betalas under bordet?

Det går inte! 

och även om det är frivilligt??? hur blir det om kvinnan blir skadad och sjuk utav graviditeten? Att föda barn kan innebära risker. Det är inte helt ofarlig.

Självklart är det samhällets ansvar att ta hand om alla människor som råkar illa ut… oavsett varför. Vi måste ta hand om varandra… även klantarslena, äventyrarna, dumbommarna, dig, mig… och surrogatmammorna!

Även de som finns i andra länder och föder åt oss?

Då blir det klurigare, dom mammorna får nog klara sig själva… kanske ”hyran” för  livmodern går till eftervården? Eller ingen vård alls… men en välsituerad människa har blivit förälder.

Igår träffade jag en ung man, och kunde inte låta bli att diskutera frågan med honom. Det var dumt. Han förstod den inte.Han hade inte svårt att se kvinnans livmoder som en tom burk som kunde fyllas efter behag.

Det är väl så kvinnan ses, som en livmoder som väntar på att fyllas med befruktade ägg eller en vagina som alltid längtar efter och endast finns till för att fyllas med spermier… och blir det en oönskad graviditet så är det bara att tömma…

Vi kom in på organdonation, vilket visades sig vara en självklarhet för honom.

Han är riktigt ung, va´…

Inte för mig. Vem ska stå för reservdelarna?

Den frågan vågar vi nog inte se svaret på fullt ut!

Och vem ska få dem?

Dom som har råd att betala, förstås!

Ska fattiga människor riskera sina liv för att rika människor ska kunna leva ett par år längre?

Så är det redan och kommer att bli än mer så i framtiden… Fattiga människor kommer att sälja sina barn… och/eller så blir det som det sägs vara i Kina, där man utdömer dödsstraff (för 58 brott) och avrättar ”lämpliga” donatorer…

Frågan är svår. Se bara på hur bra det går för många av dem som får en ny njure! Trots det är frågan svår.

En jättesvår fråga. Visst vill vi leva så länge som möjligt. Åtminstone dom flesta av oss och inte vet jag om jag skulle kunna tacka nej till att byta ut ett livsviktigt organ om jag behövde och hade möjlighet, fast jag själv inte accepterar hjärndöd och är tveksam till alla transplantationer… Någonstans har tekniken och vad som är möjligt försatt oss i valsituationer som vi har svårt att hantera… dyrt är det också! Etiken och psykologin hänger inte med… och sakta ner går ju inte… vem vill vara en ”bakåtsträvare”?

Det är som vapenexporten och vår välfärd. Ska vår välfärd betalas av att människor skadas, dödas i andra delar utav världen? Är det OK bara vi slipper att se det?

Så är det nog!

Vilken människosyn har vi fått?

Ja du, vi har fått en supermaterialistisk syn på allt. Även människan. Vi har ett värde när vi är ”nyttiga” och tillför nåt. När vi blir en ”belastning” – sjuka, svaga, gamla, kriminella… – så ska vi tas ur systemet… för vår eget bästa eller samhällets bästa… vi vet bara inte exakt än  hur det ska gå till än… men det finns förslag!

Jag hörde på radio häromdagen några prata om Breivik… oavsett om han är frisk eller inte så kommer han aldrig mer ut i samhället. Man tyckte att det kanske vore lika bra att ta död på honom direkt – så slapp han 60 år i fängelse och det skulle bli billigare för samhället. Man ifrågasatte kostnaderna för rättegången och all polisbevakning… Det fanns många obehagliga tankar som inte passar i en ”demokrati”  och rättstat och dessa tankar är framtidens… Vi lever kanske inte  i den värld vi tror..

Inte i den värld vi vill ha i alla fall.

Dessutom ansågs  Breivik vara frisk och inte psykotisk när han utförde terrorhandlingarna och han lider inte heller av allvarlig psykisk störning, utvecklingsstörning eller störd verklighetsuppfattning, hörde jag på Ekot. Ingen ”en störd verklighetsuppfattning”, betyder det att ”hotet från muslimerna” är verkligt?

Du lyckas verkligen sno till det.

För övrigt tycker jag Breiviks diagnos och agerande passar bra på många av våra mäktiga ledare och krigshetsare, vilken diagnos har exempelvis Bush? Obama? Hur många liv ska släckas runt om i världen för 3000 döda amerikaner?

Oräkneliga tycks det.

Apropå USA, hörde också att fem misstänkta ”terorister” – enligt dom i EU-domstolen – ska utlämnas till USA från England, pga eventuella terrorbrott i Jemen… Men hallå, vad tusan är detta?

För många år sedan, faktiskt  flera decennier sedan, var jag i Paris. På en gata uppträdde några dansare ifrån Australien. De uppförde en dans där de härmade robotar. De var otroligt skickliga. Min tanke var då, och är fortfarande, att människor skapar maskiner, robotar, och försöker sedan att efterlikna dessa.

Vi vill vara Gud och själva skapa våra avbilder… kanske…

I TV lär det nu gå ett program om robotar som ser ut som människor. Chalmers i Göteborg håller på att ta fram en robot som skulle kunna bli till sällskap för oss äldre. I Japan har man sedan en längre tid tillbaka gjort robotdjur,sällskapsdjur, även de för att förgylla de äldres liv.

I framtiden kommer dom ”levande” att bestå av en blandning mellan organiskt och icke-organiskt material, vi blir hybrider av maskiner och människor. Fjärrstyrda med exakt dom egenskaper som krävs, specialdesignade för våra uppdrag och nöjda med det… och i toppen sitter supermaskinen… supermänniskan… Djävulen i Helvetet eller Gud i Himlen?

Inte vill man bli gammal i en sådan värld!

Vill vi bli gamla i nån värld? Åldrandet är ett nödvändigt ont – i väntan på upptäckten av Ungdomens källa – eftersom alternativet inte framstår som bättre…

Det är Huxley´s Brave new world med råge.

Så är det!

Är du säker på att du inte vill ha en kaka?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s