Jag vill vara en pelargon. En rosenpelargon

Vet du Viola, häromdan, när jag i lugn och ro gick omkring och pratade lite med mina pelargonior som njöt i solskenet, plockade bort lite bruna blad och kände efter om dom behövde vattnas så hörde jag en centerpartist på radion…

Jisstanes, låter som om det skulle vara en fågel.

Hon hävdade att det behövs lägre ingångslöner för unga och ”utanförskapet” för att dom ska komma in på arbetsmarknaden och lönerna skulle sänkas med 25 % på ingångslönen för redan superlågavlönade och lågkvalificerade jobb – inom restaurang, handel och vården… Några skulle knappt tjäna 10 000 kr/månad för ett heltidsjobb. Herregud, det är ju inte klokt, vem kan leva på det?

Jag förstår inte resonemanget. Vi är ju med i EU och för flera decennier sedan kom EU med en rekommendation LIKA LÖN FÖR LIKVÄRDIGT ARBETE. Det är en god regel, följer man den så slipper man problem med kvinno-och ungdomslöner. Lyfter man trästockar på 80 kg eller lyfter man människor på 80 kg ska man ha lika lön. Det var en jämställdhetsarbetare på 80-talet som kom med detta exemplet. Jag tycker det är bra. Självklart ska löner sättas så att man kan leva på dem. Mat, husrum och skatt  är ett måste.

Sen hörde jag Annie Lööf som menade att detta var precis det som behövdes för att få ner arbetslösheten. Kan hon säga med en månadslön på 150 000kr, mer än vad vissa skulle tjäna under ett år på heltidsarbete… Moderaterna stödde inte det förslaget… än!

Vad finns det för belägg att svältlöner skulle ge fler jobb? Kan man inte dra ner på bonusar, riksdaglöner och deras garantier innan man vill skära i de små lönerna?

Vem anställer en ”fullbetald” 30-åring om man kan få en nästan gratis 20-åring eller en ”utanförskapare”… självklart leder detta till en allmän lönesänkning… och med våra halvdöda fackföreningar så finns ingen hjälp att få där heller. Måste säga att det oroar mig. mycket.

Alla system har sina svagheter. Förr var lönen fast och hade man arbetat längre fick man lönetillägg. Det var rättvisare än dagens  otroligt orättvisa lönesystem. Individuell lönesättning? Svågerpolitik, rövslickeri, hyckleri, förljugenhet, feghet leder det till.

Ta du en kopp till… och en kanelbulle!

Tack det räcker med kaffe.

Sen hörde jag om pensionerna. Vi ska ju jobba tills vi blir 75 år minst, men för en del betyder det ändå mindre pension. ”Det kan bli så ibland”, säger pensionsmyndigheten, ” men dom flesta tjänar på det”. Jaha. Och vem orkar/klarar jobbet fram till 75… Klart det finns ju omskolning till nå´t, men vem vill t.ex. nyanställa en halvblind 68-årig chaufför när det går att få en ung och frisk till halva priset från utanförskapet?

Ska vi kanske förhandla om individuella pensioner varje år också?

Och framtidens pensionärer – även dagens – kommer att få det mycket knapert visar det sig. ”Bromsen” har slagit till två gånger redan – det som ingen ens räknade med när det nya pensionssystemet godkändes i tysthet av sossar och borgare –  och 2015 är det tydligen dags igen att sänka pensionerna från en redan låg nivå.

Det är svårt att tala om oss pensionärer som en grupp. Det finns de som får väldigt lite, andra får mer än vad vissa får i lön när de arbetar heltid.

Det är sant! Det stora problemet är att det är den gruppen alla vill prata om och visa upp… Välmående och friska gamlingar som lever livet, glassar runt, shoppar, reser, golfar… Fattigpensionärerna, gamla ”hemmafruar”, deltidsarbetande, lågavlönade  som tvingas vända fler gånger på varje krona för att överleva låtsas vi inte om… Vi vill inte veta att det faktiskt finns gamlingar som inte har råd att resa till barnbarnen eller köpa en liten födelsedagspresent till dom… Det passar inte in i bilden av vårt samhälle!

Progressiv skatt är bra! Slopa alla avdrag, så kommer många bidrag inte att behövas. Ge alla ett basbelopp- som täcker livets nödtorft, så kan pensioner, sjuk- och socialbidrag slopas och dess tjänstemän kan gå till FAS  3 eller vilket nummer de nu hunnit till.

Pensionssystemet är också en egen självstyrande och självreglerande organism – utanför riksdagens kontroll – som styrs helt utifrån ekonomiska förhållanden. Känns inte alls bra! Var finns demokratin?

Inte här i alla fall.

För vilka bygger vi samhället? Vem ska ha råd att köpa dom hus som landets 65+ tvingas sälja, vem ska handla i våra stora köpcenter när stora delar av folket är riktigt fattigt? 

Kineserna kanske?

Och så hörde om tandvårdsföräkringen – behandlingar som kostar mer än 3 000 kronor ersätts till hälften av försäkringen. Där finns 2 miljarder outnyttjade pengar  och det finns förslag på att sänka gränsen. Kanske ersättning för halva kostnaden från början, då 20% av folket aldrig går till tandläkaren.

Det är nog många som inte anser sig ha råd att gå till tandläkaren. Har de då inte varit där på många år är de kanske rädda också. Tandläkare och gynekologer är inte roliga att besöka.

Det är ytterligare anledningar till att det ska vara billigt…

Vi kanske ska sluta med alla sliskiga och söta kakor. Inte bra för tänderna… men vaddå, vi är så gamla så… och bryggorna är ju konstgjorda…

Löständer? Finns de fortfarande?

Göran Hägglund ansåg dock att nuvarande regler är bra, att det är billigt att gå till tandläkaren och jämförde med besök hos frisören… Intervjuande journalist menade då att det faktiskt finns folk som inte heller har råd att gå till frisören… då pratade Göran Hägglund om ”prioriteringar”…

Prioriteringar? Om man inte har råd att gå till frisören eller tandläkaren – vad ska man då prioritera bort? Spriten? Tobaken? Men om man inte heller dricker eller röker då?

Hur länge ställer vi upp på denna framtidsvision? Denna maktlöshet? Hur länge orkar vi köpa våra politikers förklaringar? Hur länge orkar vi med samhällsutvecklingen? Hur många ska bli tandlösa? Hur länge tål vi att dom redan rika hela tiden blir rikare, rikare och rikare?

Det låter som beskrivning på en avveckling.

En gång för längesen – när vi trodde på nå´t, på demokratin, på jämlikhet, på möjligheten att tillsammans påverka och förändra –  pratade vi med varandra och hade gemensamma referenspunkter.  Vi demonstrerade, skrev listor, insändare, gjorde musik… Nu händer ingenting, vi har förvandlats till lydiga konsumenter, kunder och individualister – som glömt att det är ihop med andra som vi bäst blir dom vi vill vara och skapar den bästa framtiden.

Vi har blivit vingklippta. Får väl be gudarna om nya vingar!

Det IT-samhälle som skulle öppna så många möjligheter till  information och kommunikation mellan människor över alla gränser… skapa fred, välstånd och förståelse…  undrar om det inte blivit tvärtom!

Ja inte har det ökat kafferepen i alla fall. När jag fortfarande arbetade och datan gjorde sitt intåg på arbetsplatsen, slutade vi att dricka kaffe tillsammans. Alla tog sitt kaffe och satte sig vid respektive dator.

En liten kaffeskvätt? Ta en kaka till…

Sen tar jag ta mig tusan käppen och drar ut på stan… när jag vattnat pelargonierna.

Ja gör det. Du kanske träffar på någon bekant, som letat sig ut i solskenet. Gå försiktigt! Tänk på lårbenshalsarna!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s