Vad är skillnaden?

Hej Elin! Vad står du och läser högt? I din ensamhet?

Jaaa, vad gör man inte i sin ensamhet med radion? Är det inte det dom menar med interaktiva medier? Va, bra att du kom, hör här…

Brott mot demokratin eller brott mot staten?

Brott som klassas som ”hot mot demokratin” bestraffas särskilt hårt och i jakten på dom potentiella brottslingarna övervakas vi alla i stort sett överallt med alltmer raffinerade metoder… Det ställer vi – en stor majoritet – upp på i Sverige och den ”demokratiska världen”, vi förstår hur viktigt det är och gillar det… Vi tror att vårt samhällsbygge är bäst i världen och värt att försvara med alla medel!

Brott som klassas som ”hot mot staten” bestraffas särskilt hårt och i jakten på dom potentiella brottslingarna övervakas alla i stort sett överallt med alltmer raffinerade metoder… Det ställer folket – en stor majoritet – upp på i ”odemokratiska” länder på olika ställen på jorden, människorna där förstår hur viktigt det är och gillar det… Dom tror att deras samhällsbygge är bäst i världen och värt att försvara med alla medel!

Vad är det som virvlar runt i skallen utifrån senaste radioekot? Om Stasi, Securiate, KGB, CIA och allt vad dom heter/hette,  haft FRA, data och internet hade dom inte behövt alla spioner, hemliga angivare och jättearkiv med hemliga papper… Jag kanske inte ska tänka före tredje koppen kaffe, det blir så konstiga tankar då…

Du kan fylla på din lista genom att kolla upp alla bevakningar som EU utsätter oss för. Inte tror jag att kaffe, hur starkt det än är hjälper mot detta kontrollsamhälle.

Kaffe hjälper kanske inte mot allt… men mycket!  Jag läste precis Elisabeth Höglunds krönika i AB om detta med kontrollsamhället… och att vi frivilligt delar med oss av allt… ingen rolig läsning, men nyttig!

Ja, jag läste det också. Hon är verkligen bra.

Viola, du är sen idag! Har du sprungit på Britta igen?

Nej, jag såg inte Britta.

Jag hörde att hon skulle flytta – men det kanske bara är ett rykte – till en lägenhet i markplanet närmare ett grönområde. Trapporna börjar tydligen bli jobbiga… hon är ju heller ingen ungdom längre.

Du , Elin, vem är hon Britta din granne?

Känner henne bara ytligt, hon är inte så lätt att komma in på livet. En dam med integritet som ”sköter sitt” och inte springer runt och pimplar kaffe och skvallrar med grannarna i tid och otid…

Nästan varje gång jag kommer hit hoppar hon på mig med en eller annan nyhet eller synpunkt. Hon är välunderrättad och engagerad, men ibland tycker jag att det räcker med min egen ilska.

Hon påstår att hon i yngre dar var väldigt politiskt aktiv med ett stort samhällsengagemang även vad gällde globala frågor och verkligen brann för det hon trodde på… du vet, det där med rättvisa, moral, fred, rätt och fel… sådant som alla egentligen vill ha men ingen på allvar vågar eller orkar kämpa för… Britta slogs – säger hon själv – för det ”omöjliga”, visonerna,  och dom andra för det som var möjligt… och lämnade allt!  men intresset för världen finns kvar… och då är det lätt att bara bli förbannad över allt som händer… Inte bara Britta! 

Ja, jag kan förstå henne. Det finns väl vissa gemensamma intressen, men vore det inte bättre om hon la energi på några yngre?

Hon har allt försökt, har jag sett, men ungdomarna har inte tid att stanna, dom vill inte lyssna och så avfärdar dom henne med mild överlägsenhet som en gaggig gammal kärring… precis som ungdomen alltid har gjort… jodå, jag gjorde också så en gång, men har med stigande ålder kommit på att dom gamla kärringarna inte alltid hade fel…

Ja, jag är sen, hade lite att uträtta i stan, och sprang på en gammal kompis.

Värst vad du springer på känt folk hela tiden. Det gör aldrig jag. .. kan det bero på att jag senaste tiden enbart förflyttat mig mellan datastolen, köket och toan?

Det kan nog vara så. Rör man sig i vimlet så springer man på än den ena än den andra. när jag tar upp de frågor som du och jag brukar snöa in på, blir reaktionen :” Blir du förvånad? Det finns ändå inget man kan göra. De som har makt och pengar hjälper varandra. Det finns snart ingen plats för oss vanliga medborgare. Nej, rösta har jag inte gjort på länge. Det är ingen skillnad på de olika partierna. De skor sig bara själva. Varför hetsar du upp dig? Se till att du har det så bra som möjligt. Sköt dig själv och skit i andra!”

Är det så? Kan man verkligen inte göra någonting?

Det är nog så folk tänker – Lennart ringde förresten häromdagen och pratade om precis detta – och kanske har han rätt… Man ska ligga lågt, vara ”normal”, inte provocera, inte tänka för mycket… chilla lite, göra sitt och njuta av livet som är kort… allting rullar på och vi kan inte påverka särskilt mycket i det stora… men vi kan bygga om köket… om lusten och pengarna finns… Ja du…

All den här bevakningen- vem är man rädd för? För sådana som oss?

Jag tror man är rädd om sina privilegier och rikedomar, man är för folket eftersom alla vet att någon gång någonstans kommer folket ha fått nog av förtryck, fattigdom och orättvisor. Då blir det oroligheter – revolutioner, statskupper, inbördeskrig – över hela världen… därför är det tryggast att övervaka alla överallt, så vi kan bura in upprorsmakarna i tid… Men dom kommer att lyckas ändå!!!

Kaffet väntar och kakfatet är fyllt. Vad tror du om finska pinnar?

Det låter gott, och välbehövligt!

Låt dig väl smaka!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s