Metoderna är olika, syftet samma… att berika sig själva på det sätt som är möjligt

Hej Elin! Vill du ha sällskap till 11-kaffet?

Britta stoppade mig på väg hit. Hon var så upprörd över bl.a Lundinaffären. ”Varför tas det upp nu? Det är ju något många vetet länge. Det tas ju upp i samband med Bildt om och om igen.” Hon gick i taket angående vår vapenexport, precis som vi. Det känns bra. Nu är vi tre som retar upp  oss och reagerar.

Lundin Petroleum har exploaterat Sudans rikedomar, kört över lokalbefolkningen, hänsynslöst utnyttjat sitt övertag och tjänat massor med pengar. Åklagare ska nu ta ställning till uppgifter om mord och etnisk rensning i Sydsudan. Har Lundin Oil också gjort sig skyldigt till folkrättsbrott?

Ja, det tror jag. Nu ska det bevisas också. Under tiden sopas säkert alla spår bort. Vad säger våran Calle Bildt?

Lundin Oil anordnar krismöte på Grand Hotell i Stockholm, aktierna faller och ägarna oroas. Medierna rapporterar korrekt, att Lundin Oil anser sig oskýldigt till alla anklagelser… Få upprörs!

Jo, det är säkert många, liksom vi,som upprörs, men känner sig lika maktlösa som vi gör. vart ska man vända sig? Vad kan man göra? På 70-talet kunde man skriva insändare men idag är det nästan omöjligt att få in något i en tidning. Media ger mest utrymme till icke-nyheter.

I Somalia hamnar det humanitära biståndet i fel fickor, FN:s matleveranser försvann och togs om hand av krigsherrar… och gick till kriget. En del av biståndsmaten säljs på marknader till utfattiga svältande människor som skulle fått maten gratis. Medierna rapporterar upprört om detta. Många upprörs!

Under decennier har det rapporterats om hur bidrag går till regeringsmedlemmar och inte till folken. Så problematiken är inte ny. Människor blir upprörda och reagerar med att inte ge mer pengar. Eftersom problemet är känt så måste det också finnas lösningar. Men i ett krig kan man ju inte garantera att inte matleveranser blir överfallna, stulna. Detta får inte hindra oss att försöka om och om igen.

Men det krigsherrarna gör i Somalia är samma sak som Lundin Oil gör i Sudan. Skor sig hänsynslöst och tjänar pengar på det sätt som är möjligt… Den som bara är ute efter rikedom ser möjligheterna. Och tar dom!

Ja, men det är ju inte bara i Somalia  eller Lundin Oil. Du behöver inte gå över ån för att hämta vatten. Se på våra riksdagsmän! Postens generaldirektör! Du kan säkert fylla på och göra listan lång.

I en annan värld skulle även Lundin Oil  snott åt sig biståndsmat och sålt med vinst till svältande… Nu behöver Lundin Oil inte det. Det finns andra sätt att sko sig på. ”Rätt” sätt!

Undrar vilka skolor som lär ut det? Handels? Chalmers? KTH? Lundsberg? Sigtuna? Grenna?

Och så detta med vapenaffärerna med Saudiarabien. Nu handlar det inte längre om dom, nu handlar det om hur det kunde bli offentligt. Nu jagas en LÄCKA! Snacka om att förskjuta fokus… Går vi på det också?

Det var nog detta som retat upp Britta när hon stannade mig. Försöka duger. Det är väl inte första gången som ett stickspår leder uppmärksamheten bort ifrån de skyldiga. Troligen blir det en  ”oviktig” tjänsteman som får bära hundhuvudet, och som vanligt går de stora bovarna fria. Det är som en dålig amerikansk film.

Ta en kaka till, Viola, så hämtar jag kaffet!

På radion har det idag talats två gånger redan om, bankernas hutlösa avgifter, som drabbar de minst förmedlade. Det är något jag påtalat flera gånger. Jag tog upp problemet med min bank.  ”Vad gör de gamla som inte har en dator? Som ser dåligt? Har en dålig motorik?  Som inte har råd att köpa en dator?” ”Ja, då får de be anhöriga om hjälp.” ”Men om man inte vill ha sina barn inblandade i sin ekonomi, ska man då ge sina koder och uppgifter till någon från hemtjänsten?” ”Nej, gör inte det. Tag kontakt med kommunen så kan du få en godman”.  Tanken att man skulle ha lägre avgifter fanns inte på kartan. Inte heller finns det en möjlighet att gå till sin hyresvärd, energibolag, teleoperatör och betala kontant.

Det är ju inte klokt! Himla tur att vi är så ”unga” och sen efter alla ”bromsar” och nerskrivningar och  av pensionen, så behöver vi inga banker, för vi saknar ekonomi… då blir det kontanter i tiggarmössan som gäller!

Jag minns när man fick sin lön i ett kuvert, räkningar betalades direkt eller via posten. Så kom banken med erbjudande att förenkla och hjälpa till. Mer och mer flyttades över till banken, tills de hade kontroll på allt. Då började det kosta mer och mer, och…

Kan jag få en påtår?

Bara en? Ta en kaka till också!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s